Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

diumenge, de setembre 02, 2018

Un mes d'agost perdut

Un mes d’agost perdut, simplement per tenir el son girat. Clar, jo comptava amb gravar veus tots els dies. Digueu-me com gravar-les de matinada en una habitació d’una casa de pisos. I ara no sé quan les podré gravar.
Almenys, si no sé quan o ben bé com fer-ho, ja he decidit posar-me potent amb les cançons de l’”Estratègies II”, de cara a dur-les a territori YHF. Serà duret, però els meus amics tenen raó, no cal treure un disc igual als meus anteriors i a sobre inferior. A fer feina, doncs, encara que trigui.
Mentre, “Bongo” també està parat, amb cinc bases completes i una sisena cançó a gravar, però sense realment cap idea bona més. No és un bon moment per a mi.


*****

Nits de fer números. I crec que ho tinc. 2019 de comprar unes poques coses, i 2020 i 2021 d’estalvi. Serà un any molt menys complicat que aquest 2018. I 2020 i 2021 no ho seran gens.
Tot i que estic seguríssim que tots aquests números han estat una sortida a tots els meus problemes de son i a que he de deixar córrer comprar una casa (per una simple raó: com volen que estalvii un munt de diners si d’entrada tinc una pensió clarament insuficient i vaig molts anys enrere de com hauria d’estar ara?).

*****

El 2 de setembre hi ha hagut un acte a la Plaça Vella pel 50 aniversari de Josep Rull (per qui, passada ja certa disputa quan jo era a ERC, sento molt d’afecte, encara que quasi no ens coneixem). El problema és que, mort de son, no m’he despertat i no hi he pogut anar. Ara em reca. Cal alliberar els presoners. Com sigui.
Quim Torra sembla tenir un pla. I diu que el merder al Parlament està resolt. Més val, perquè “vamos de paramales”.
“Cal votar a les espanyoles, per un simple tema de número. Això sí, seria millor si poguéssim votar per algú digne del nostre vot. I aquí reconec que només la CUP ha fet els deures. Tant de bo la Crida també funcioni (perquè hi estic apuntat).”
“Per a alliberar-nos, hem de posar Espanya en crisi” (i sí, encara més del que ja ho està).

*****

Sé que el meu pensament polític és, ara mateix, un petit grup d’eslògans enlloc d’un tractat molt profund. I reconec l’inconvenient d’això, que no és altre que la meva incapacitat permanent de fer anàlisis de la realitat amb un mínim d’autoritat i veu pròpia. I això em condiciona a ser marginal, a no poder-me representar ni a mi mateix. Òbviament, des del meu pas per ERC sé positivament que no tinc cap capacitat per a ser polític, especialment si ho vull fer bé i ser alguna cosa més que un tio que ocupa una cadira i viu del mambo sense fotre res de bo. Però reconec que m’agradaria molt més ser tingut en compte com a analista, i així poder tenir una activitat política que ara, com a simple seguidor d’eslògans amb l’agenda massa plena, no tinc ni puc tenir.

*****

Sobre un d’aquells tests de Facebook: “Jo prefereixo no fer aquest test en concret. Ja et dono uns resultats: molt autoexigent i a la vegada amb una autoestima molt baixa. Amb ganes de viure sol. En un test mèdic fa dos anys em va sortir una puntuació molt elevada en moltes àrees, però a la vegada no puc sinó sentir-me imbècil i poca cosa. Molt cínic. I molt polititzat. El que més m'agrada: el pop-rock d'alt nivell creatiu, i les guitarres elèctriques i l'electrònica d'estudi. El que més m'ha frustrat a la vida: les dones i les seves constants negatives, fins al punt que he hagut de deixar de buscar i assumir que he de viure sol. La segona cosa que més m'ha frustrat: el combinat de bancs i immobiliàries, que m'han impedit l'accés a la casa que tant necessito. Almenys sé que puc brillar com a compositor, si alguna vegada en tinc l’oportunitat.”

*****

Una de les coses a comprar el 2019 serà una nova torre d’ordinador. L’altra, la LL1612ARE. També, un micròfon Shure SM-58, que em serà de molta utilitat per a sonoritzar directes. I un estoig per a la Sterling.
I uns sintetitzadors, perquè estic esgotant el potencial dels que tinc. Un seria un Casio WK-7600, i en aquest cas el necessito per a futurs directes, especialment pel Requiem, i potser per si alguna vegada puc muntar un concert amb peces de Glass i Reich (improbable, però tinc ja partitures i tot). I, per a l’estudi, un Roland D-05 (mòdul, és un D-50 en format portàtil i em donaria moltes possibilitats, ara que he de tenir el DX7 guardat per manca d’espai) i un Roland Integra 7 (mòdul rack 2u amb 6.000 sons i eines molt potents).
Deixo per a més endavant els dos Warm Audio WA76 i el JoeMeek TwinQ 2, així com els micròfons Warm Audio WA47 i WA87. Si alguna vegada els puc tenir serà meravellós, però ara mateix hauria de forçar molt la maquinària. I em resulta simplement impossible comprar-me els dos Amtec 099 a vàlvules (essencialment Fairchilds 660 simplificats) per un tema de preu, un de sol ja és caríssim. Tot i que mai no deixaré de pensar-hi perquè sempre voldré processar els meus sons per la millor maquinària que em pugui permetre.

*****

La Talman és sensiblota als camps electromagnètics. Sempre que la pugui gravar en llocs amb bona presa de terra, serà una gran guitarra per a gravar, amb un so Telecaster de la hòstia. Però aquí a la Unitat Mòbil, costarà.
Almenys, l’altra nit vaig estar mirant opinions sobre el Fender Jazz Bass Highway One (com el que tinc, de 2007, comprat el 2015), i tothom deia que és un gran baix. Això em deixa content. És el baix on sono com jo, i m’agrada com sona i com hi sono.