Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dimarts, de desembre 19, 2017

Tides of time

Estic una mica més animat en aquest moment, dintre que no serà el millor Nadal de la meva vida (si és que hi pot haver un Nadal bo). Aquest matí passat hem tocat nadales en una guarderia als grups Sant Llorenç, i reconec que escudat per gent amb simpatia pels nens ho he disfrutat i tot, improvisant també "El noi de la mare" a pelo. La sorpresa ha estat al sortir, quan m'han dit que es passen els assaigs de diñlluns i dimecres al matí a divendres i dissabte al matí... quan no puc. Pot ser que se m'alliberi horari, però em sap greu perquè ja hi havia invertit hores de feina i podia rendir. En fi, he de buscar substitut, i em queda el primer grup, igualment càlid, però instrumentalment més problemàtic. Almenys en aquest darrer sembla que seré definitivament el tercer guitarrista, cosa que no sé si serà bona però almenys em permetrà centrar-me. I aprofundir en un repertori que m'estic aprenent de cop als meus 42 anys, i que té els seus punts d'interès, especialment l'havanera "Torrevieja", coneguda però no per això sense possibilitats.

*****

Després de la cancel·lació del "Random Rain" (per una raó, és el primer àlbum que acabo sense que hi hagi cap avenç o cap canvi d'òptica a oferir al meu públic, i no estic en un moment com per rebre crítiques adverses), estic pensant l'estratègia a seguir. Tinc tres fronts: 1) acabar els àlbums amb lletres que tinc pendents, i això vol dir gravar de dia, cosa que no veig molt factible mentre visqui a l'hotel mamá; 2) preparar i gravar dos àlbums instrumentals més -no necessàriament de midis- amb idees incompletes que tinc en una carpeta i que són descartats-amb-potencial que abarquen molts anys, des de 1992 fins al propi "Random Rain", i amb l'avantatge que molts no tenen molt a veure amb el meu estil de sempre (pot sortir malament, però si funciona pot ser un canvi refrescant i tot); i 3) un àlbum amb guitarres i baix elèctric, i aquí m'estic figurant un esquema: posar el meu petit ampli Roland Blues Hot Cube de 30W a sota dels meus sintetitzadors i, quan hagi de gravar guitarres, connectar-ne la sortida d'auriculars amb la taula, blocant de passada l'altaveu. Per què? Perquè he descobert que el multiefectes BOSS ME-25 que he estat fent servir de previ no rendeix adequadament amb sons nets, fent sonar guitarres bones com guitarres dolentes per un tema d'impedàncies. A la vegada, crec que faré servir molt més l'ME-25 si el tinc a l'abast que no pas si continua penjat a sobre d'un dels mobles de rack. I un dia m'arribarà l'Angry Drive, en substitució del Blues Driver Waza Craft que vés a saber on és i que sempre recordaré amb afecte. L'àlbum no el tinc ni planejat, fora d'una carpeta amb idees al meu disc dur, però la idea és provar si és factible, simplement per a canviar de mètode i buscar altres resultats. Perquè la millor lliçó del "Random Rain" és com d'avorrit pot resultar gravar un àlbum de midis si només l'impulsa la necessitat de tenir producte per a no estar massa temps fora del mercat, en un moment particularment enervant de la meva vida adulta.

*****

Reescoltant el "Rubber Soul" dels Beatles. Recordo com em va impactar quan tenia 20 anys. No només em vaig acabar comprant un sitar: els "Misticismes" van ser compostos en la seva primera versió en resposta als fantàstics ambients acústics de l'àlbum i a la introspecció de les seves lletres (que no vaig poder replicar: la dels "Misticismes" va ser una lletra molt frustrant). Favorites meves de l'àlbum: "Norwegian Wood" i "Girl". Descartat favorit: la primera versió de "I'm Looking Through You".

*****

Podria haver-la encertat provant amb el grup de teatre de l'associació. No es tracta de res molt ambiciós o exigent. Però hi ha bon ambient... i sembla ser que acompleixo amb els mínims exigibles com a actor, cosa que fa deu anys estava completament en entredit. És una bona notícia.