Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

diumenge, d’octubre 28, 2012

Tarda-vespre cultural

Dissabte vaig assistir com a espectador a un experiment artístic, "Último peón de reina", consistent en la lectura del text del mateix títol escrit per Carlos Robles Lucena, amb actors, imatges projectades, música en directe de l'Exèrcit d'Islàndia i una càmera filmant. L'inconvenient era que tot això anava a ocórrer a la Ciutat de la Imatge (a la V forca, per entendre'ns). Això va significar per a mi una llarga caminada des de la Plaça de l'Àigua (o de les Bruixes) fins a l'Hospital del Tòrax (el fotògraf de la sessió em va salvar els últims cinc minuts de caminada deixant-me pujar al seu cotxe, gràcies infinites). Arribem, i ja hi ha el frn, la Carola i tot de gent esperant a dins de l'edifici. Uns minuts després entrem a un espai delimitat amb panells. La filmació ocorre amb nosaltres de públic i tot en directe, sense possibilitat d'error. Resultat: bona música dels islandesos (a la fi van experimentar), bons actors, i algun petit problema (no greu) de sincronització de projeccions. És a dir, un bon resultat final. Això sí, calia molta atenció perquè costava de seguir la història, almenys pels que no l'havíem llegida en el seu moment. Almenys l'experiència em va servir per a fer una primera visita a l'edifici, que sempre havia estat una mena d'incògnita per a mi (tot i que la part petita que en vaig veure estava tan reformada que ja no tenia en caràcter original).

*****

El mateix dissabte a les 21 h. em plantí a Faktoria. Tocava l'Albert Bonnin amb l'altre grup on toca (recordem que és un Visitant) i vaig anar a donar-li suport. Va ser una nit irregular. Cada grup tocava en un estil relativament diferent, el que potser va fer menys llarg escoltar 3 hores de concert. Malgrat tot, un punt dèbil de tots els grups va ser el no presentar propostes molt originals, cosa que dic d'entrada per a no sonar reiteratiu.
Van començar els Putas y videntes. Punts bons: una cançó criticant al Juanca, i es creien el que deien, cosa que ajudava. Punts dolents: feien una proposta punk sense cap mena d'autonomia creativa, es notava certa poca destresa instrumental (no cometien errors però això era perquè es limitaven a fer unes poques maniobres anant sobre segur) i el so patia perquè els instruments eren de nivell principiant (un baix Squier JB, una guitarra Aria i una Epiphone LP). A veure, no els ho tinguem molt en compte, eren molt joves, potser 19 o 20 anys d'edat, i encara poden créixer musicalment. No penso que fossin pas el pitjor de la nit, i d'alguna manera em podia identificar amb ells.
Seguiren els Maine, el grup on tocava l'Albert. Una proposta de hard-rock una mica tirant cap al metal sense radicalitzar-se, i jugant sobre segur compositivament. Però van ser el millor de la nit sens dubte, per una simple raó: des dels primers compassos amb un baix prominent van fer una vulgar demostració de poder instrumental. El guitarrista en particular era un fiera, fent una sèrie de solos ràpids i excel·lentment tocats. L'únic que no sobresortia tant era el cantant, més discret, amb una veu rasposa per no cantar amb tècnica, però almenys amb prou actitud de rock'n'roll (gran part de l'actuació la va fer amb el tors nu i jugant amb el peu del micro) com per mantenir les coses en un nivell interessant.
Després d'això, reconec que ja esperava una tralla màxima del següent grup i cap de cartell. Enlloc d'això, reconec una certa decepció amb els Dark Bild. Tractaré d'explicar-me. Aparentment assagen força perquè el seu so bàsic era conjuntat i força polit d'entrada. S'havien assegurat de tenir una sèrie de sons bons a la seva disposició dalt de l'escenari, incroent una electroacústica que van tocar en un total de tres cançons. Quin era el problema, llavors? Falta de matisos. Només un aspecte, però crucial. Hi havia poca imaginació en general. El so era pla, sense dinàmiques, una mica com en aquells singles sobrecomprimits que sonen a la ràdio i on la forma d'ona és completament recta. També hi havia una notable tendència a repetir seqüències breus d'acords durant molta estona. Quasi no hi va haver solos. Almenys una versió d'un tema que van fer i que fa anys jo ja havia sentit a tocar per uns patates va ser força més digne, ja que no espectacular. No diré que fossin un desastre perquè no ho crec, però em va costar escoltar l'actuació fins al final. I no sé si van arribar a fer bis.

*****
El final de nit el vaig passar escoltant vells cha-cha-chàs. No sé què en treuré, però alguna cosa bona hi és. Llàstima que me n'hagi d'anar tan enrera per a no sentir aquesta música comercialitzada.