Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dilluns, de desembre 30, 2019

Foc nou

He pogut refer-me força bé de la petada de fa un mes. De fet, he decidit que és el temps dels projectes. Semblaré un arquitecte. En fi:
1) Acabo de fer una sessió per a les bases del Feina 2.0 regravat. Els Misticismes i Shea Stadium han quedat vistes per a sentència, i també he fet miracles amb la base de Connecticut, antiga Estatut. Si hi afegim que fa uns dies vaig gravar una nova base sintetitzada per a Lliure, tenim un feina al que ja només li falta el tema veus. La força de l’àlbum és tangible. Així és com ha de sonar.
2) Amb això, el Feina 2.0 s’afegeix al Charleston, l’Irving, el 1980 i el Santuari com a àlbums només pendents de veus. Com m’ha robat l’energia, l’escenari.
3) Queden els pendents. Hi ha un àlbum de reserva compilat, el Good Earthquakes, també només pendent de lletres i veu. I alguns temes que podrien anar a un altre. Precisament, fa unes hores he decidit gravar un àlbum instrumental poc ambiciós, però que em permetria trencar un silenci de quasi dos anys. I em dec començar el 2020 enterrant tot el mal rotllo de 2019. A la vegada que potser la meva salut m’exigeix deixar inacabat el Jazz: projecte interessant, però no vull més mal rotllo.
I 4) Vull escriure un llibre sobre com es van gravar certs àlbums famosos. A veure si puc.
I ara, encetem una nova dècada. Foc nou.




diumenge, de desembre 29, 2019

Return of the son of nothing

2019 és un any que ens ha passat factura a tots. Quines ganes que s'acabi.

*****

És molt fàcil que ERC acabi pactant amb el PSOE. Ja és molt més difícil que el PSOE pacti amb ERC.

*****

Content que Puigdemont i Comín tinguin reconeguda la immunitat parlamentària europea. I que Ponsatí la vagi a tenir. I que Lluís Puig se’n pugui beneficiar. Tenim sort de Waterloo. Ho dic perquè a Torra l’apartaran pel poc de bo que ha fet, però em dol haver de dir que en realitat els espanyols ens estan fent un favor.
Buch dimissió.

*****

He tingut un desembre molt dramàtic, amb moltes pujades i baixades, molts crits i molts cops de puny damunt la taula. Potser ara estigui més calmat. Però tinc molt clar que la única manera que no em torni a passar és que les meves circumstàncies canviin del tot. I això vol dir diners. Molts diners. Objectiu: casa. És el que vull que em porti la nova dècada.

*****

Dies de no ser a casa. Torno amb un parell de demos de guitarra pendents de veu (pensant en Els Visitants), un parell de midis de versions per a la rondalla (una rondalla amb membre d’estudi, això és interessant), i un projecte privat que em pot ser un bon entrenament: el 2014 vaig escriure un poemari que no va sortir bé, i aquests dies he decidit rescatar-lo i mirar com el puc salvar, cosa que d’entrada vol dir fer una colació d’allò salvable del cicle original (amb la intenció que duri menys), més nous passatges amb temàtiques relacionades. No puc afirmar que vagi a tenir èxit, però crec que en podré aprendre: hi havia trossos de l’original que eren totalment inintel·ligibles.

*****

¿Qué es el arte? «Helarte» es tiritar de frío.

*****

¿Alphonse Mucha? ¿O muy poca?

*****

¿Joan Miró? ¿O cerró los ojos?

*****

Juan Gris era muy anodino. (Ah, no dino?)

*****

Antoni Gaudí... s’ho va passar bé?

*****

Kandinski... era una masia?

*****

What happens when Ravel is unraveling?

*****

Quan un arquitecte guanya el premi FAD... es casa amb una fada?

*****

¿Hay víctimas cada vez que se usa el hormigón armado? ¿Y qué opinan las hormigas?

divendres, de desembre 13, 2019

Unsure on this shining night


Som de nou els periodistes de Tivizrí entrant a certa habitació. El trobem, sí. L’atmosfera és estranya.
No sembla molt animat. I això que almenys una part de l’habitació és de luxe.

-Què et passa, Patinet? Altres vegades oferies una altra imatge.

Us admeto que no ha estat un any bo per a mi. Certa discussió que se li va escapar a algú de les mans el gener passat i que em va deixar a un pas d’acabar amb tot plegat per la via expeditiva. Certa visita a una treballadora social que no era la que m’atén sempre, amb la conseqüència que el 25 de juliol em faltaven 178€; m’havien baixat el grau de la pensió i amb ell la pensió mateixa. Haver-me de vendre molts instruments perquè em van deixar econòmicament sol (el 30 de setembre va ser duríssim, i penso intentar comprar de nou dos d’aquells instruments, nous, tan aviat com em recuperi). Trobar a faltar aquells instruments. Massa concerts i activitats. No poder gravar veus per manca de temps. Un agost tensíssim. La soledat, amb una experiència d’ús d’una app que em va deixar pel terra, observant com tothom mentia innecessàriament i com mai cap usuària no em responia. El tall quasi total de la meva vida creativa. Cap sortida, cap lloc on anar. A finals de novembre vaig petar, aquest cop de debò. Encara estic inestable i amb insomni i ansietat. Cremat de com l’estat espanyol, feixista, ens maltracta a tots, especialment via Seguretat Social (quin nom més cínic). Si tan sols sabés com marxar a l’estranger, al Bàltic Occidental, on una vida justa i en pau és possible...

-Observes que li vagi malament a algú més?

Sí. Els companys de Salut Mental estan caient com mosques, i algun m’explica estranyes escenes en què els fan signar documents que ben interpretats els fumen la vida enlaire, mentre els seu dia a dia segueix essent anar empastilladíssims mentre els fan fer activitats de pàrvuls, totalment anul·lats. I a la resta de catalans ens pega la policia, una i altra vegada. El dia de l’aeroport només em vaig salvar perquè no eren suficients mossos com per a atonyinar tothom, mentre la banda sonora d’aquella tarda era pur 1970, a càrrec de les policies estatals. Són totes iguals. Mossos han caigut a baix de tot. És un malson. Fins i tot admetent que en conec uns quants en persona, i que els puc salvar de la crema. No tothom allà dins és fatxa i hostil. Fins i tot tenen algú tan elogiable com l’Albert Donaire, que s’ha trobat essent la persona amb més paciència del nostre país, perquè no el deixen viure. Però el comportament del cos com a conjunt és ara mateix lamentable. De fet, confesso que tenia preparada una lletra sobre un mosso caigut en acte de servei, però que l’he retirada. No pel mosso, que certament segueix mereixent l’homenatge. Però gravar-la i publicar-la ara, amb la que està caient, serà vist per tothom com donar suport a la part més impresentable possible de Mossos, amb el que ho ajorno tot sine die i m’estalvio problemes. Per cert, Buch dimissió.

-Política?

A Vilaweb en Vicent Partal ens va parlar als seus lectors del politòleg nord-americà Sheldon Wholin i del seu concepte de «totalitarisme invertit». Reconec que és un concepte que m’ha permès explicar moltes coses. Tinc clar que el sistema mundial d’estats ha fracassat, ens governa precisament qui no ens hauria de governar. I que els «ismes» que s’han emprat aquests darrers 200 anys no serveixen, perquè no han efectuat bé el diagnòstic i les solucions que han ofert no són ni solucions. Per exemple, és evident que el marxisme, amb els seus dogmes d’inspiració hegeliana i la seva aspiració a una «dictadura del proletariat», només podia conduir a dictadures pures i dures (excepció: Salvador Allende). I també critico l’anarquisme clàssic perquè en lloc de dir «Sí», diu «No al no». El «No» és el del conservadorisme catòlic més reaccionari, però llavors resulta que l’anarquisme tipus CNT el calca absolutament tot però en negatiu, amb el que sembla que el que diguin no tingui ni cap ni peus fins que t’adones de la connexió. I reconec haver tingut fases d’ambdós quan era adolescent, però no hi tornaria. Evidentment, els programes conservadors no arreglaran mai res, s’està veient clarament amb psicòpates com Donald Trump, Jair Bolsonaro, Sebastián Piñera o Felipe VI. Però tot això ens condueix a la pregunta de l’entrepà: amb què punyetes ho superem? Reconec que no ho sé. Excepte per l’admissió que necessitem una cosa tan nova que encara no l’hem ni imaginada. Entrem en territori desconegut. I la resposta ha de ser necessàriament col·lectiva. Algú va dient de tornar a les tribus. És una idea, però potser hem de filar més prim. En tot cas, sempre apostaré per unitats a petita o mitjana escala, adaptades als grups humans específics i a les seves llengües i cultures, i enterrant per sempre el concepte d’estat-nació centralista, tan i tant nefast i inútil. I cal potenciar la mentalitat oberta, així com el pacifisme.

-I l’estat espanyol?

Només es pot definir com un estat enemic dels seus governats, dominat per una ideologia d’estat reaccionària, totalment hostil a tot i a tothom, i que manté els problemes enquistats a propòsit mentre en va generant de nous. Des del drama de l’habitatge fins l’obsessió anticatalana i la punyetera llengua única, el castellà. Tot completament antiintel·lectual. N’estic fart.

-Deixa’ns preguntar-te per Tarragona.

La Festa Major de Terrassa la vaig passar a Tarragona, sí. El meu primer viatge individual. I em va anar bé, un munt de tranquil·litat. Hi vaig arribar al límit, sense quasi haver pogut dormir en dotze dies, i un cop allà vaig dormir, vaig tenir llavors uns pocs dies de platja, de serenor i d’una certa llibertat (fins i tot hi vaig compondre una cançó que promet ser molt bonica), i vaig tornar nou i net. Però llavors va seguir un juliol molt enervant... i el 25 la patacada. Va ser horrible. Acabarem anant a judici, això ja és en marxa. En tot cas, Tarragona també va ser important perquè vaig estar donant voltes a intentar anar a viure allà. En realitat seria complicat perquè, acostumat a que Terrassa és fonamentalment un sol nucli amb només Can Parellada i Les Fonts una mica despenjades, em va sorprendre descobrir que Tarragona és un petit casc urbà més un munt de nuclis que quasi funcionen com a pobles i que no estan molt ben comunicats, almenys de cara a agafar el tren. Clar, hi ha molt més habitatge relativament barat que a Terrassa, però com t’assegures que aquella oferta tan bona és al casc urbà i no a la quinta punyeta? Però la idea és atractiva: trobar un pis petitet i econòmic, començar una nova vida, enterrar el directe, i tenir la platja a distància de passeig. No és que no tingui sentit romandre a Terrassa: hi tinc els amics. Però el que no hi ha quasi a Terrassa és habitatge assequible. I a Barcelona consideren que Terrassa és molt barat. Que bé que estaríem tots sense Barcelona, almenys tal com és ara: capital centralista massificada i amb massa turisme i situacions estranyes. Reconec que miro d’anar a Barcelona tan poc com puc, i cada viatge allà és una ruïna econòmica. Crec que tothom l’hauria d’abandonar i que es morís com a ciutat. Perquè és invivible.

- I una casa?

Ni hi és ni se l’espera. El banc ha dit que no, visca la revolució. I sense crèdit és impossible. I amb menys pensió encara és més impossible. I sense que caigui el règim tot això no canviarà. Estem en el pitjor país d’Europa. Com voldria emigrar. Poder-me endur el meu estudi i almenys alguns llibres a un lloc on pogués assegurar una casa municipal i algun contacte per a poder trobar com subsistir i llavors començar a moure la meva obra. I poder mirar el drama espanyol des de la tranquil·litat de ser a milers de quilòmetres, en un país democràtic i civilitzat. Perquè aquí ja no puc aguantar més.

-Ja no toques en directe, doncs?

Només amb Visitants, i una mica reticent. Són un grup boníssim, i bons companys. És només que em costa moltíssim estar a la seva alçada. Quan vaig petar, ho vaig parlar amb ells. Em noto sota molta pressió, no tant dels companys com de molta gent de fora. Necessito unes llargues vacances. Admeto que a la llarga voldria deixar el directe, completament (i que, això sí, Visitants continuessin). No m’hi hauria d’haver obligat ningú, a fer concerts, tant de bo no m’hagués trobat amb el panorama que vaig trobar-me entre 2018 i 2010. La meva vida hagués estat molt més feliç i productiva. Només puc dir que el 2008 era conscient que s’estava obrint la caixa dels trons. I jo hauria d’haver sabut dir que no, que és el meu major defecte i ho estic pagant amb la meva salut mental. La penya només entén la paraula «concert». I ara he decidit que només entenc el sintagma nominal «estudi d’enregistrament». I que arribi un dia en què la pau ja no m’abandoni mai més. El concert és una institució del passat. No m’agrada la mitomania, i sóc un home de discos. Una altra cosa és que Els Visitants siguin un grup tan bo com per a ser una operació prestigi. Tot el mèrit és dels meus companys (i hi hauria d’incloure els ex-companys, també. Són nou anys d’una pencada col·lectiva brutal).

-I si et demanen de tocar?

Insistiré en què ningú no m’ho pregunti mai més. Ja he fet cosa com 400 concerts a la vida, així que qui no m’hagi vist és perquè no ha volgut. Ara, de moment, toca reposar unes setmanes, i llavors posar-me a la feina amb empenta. Crec que són cinc els discos que tinc a la recambra, pendents de veus. I hauria d’escriure molts llibres. Admeto que al concert de Visitants del 15 de novembre al Maria Aurèlia Capmany vaig estar a punt d’adormir-me en directe, de pur cansament.

-I la coral?

Hi seguiré, tot admetent que hi vaig perquè m’hi trobo un ambient molt bonic i hi faig molt poc, és molt senzill per a mi. Només he tingut problemes amb que el nostre darrer concert era molt important i anàvem massa justos per a poder-lo preparar amb calma, just en un mes molt potent per a Visitants. He petat per aquí... més tretze anys de no poder parar a descansar. Estic molt nerviós. De totes maneres, reconec que no canto a la coral pels concerts, i em sol anar bé que només fem dos o tres concerts a l’any, Hi vaig per la bona gent i pel caliu.

-Però t’han estrenat una peça, no?

És cert. Diumenge 24 de novembre vam fer el concert del 75è aniversari, que ens va sortir molt bé, i més si tenim en compte que s’havien acceptat massa compromisos i que el vam haver de preparar justíssims de temps i amb molts assaigs extra en dissabte, més una filmació per a completar l’espectacle. I va sortir molt bé... però tres dies després jo petava espectacularment. De totes maneres, vaig tenir una petita estrena, sí. No del tot estrena, perquè fa deu anys vam cantar una primera versió de la peça en una església de la zona de Sant Andreu Comtal, però no l’havíem feta més perquè era molt problemàtica. Deu anys després, l’he allargada i l’he convertida en interpretable, quasi que només es conserven la majoria de les parts corals de l’original, i em refereixo exclusivament a les veus. Però ja no són dos orgues i una trompeta ni és un trencadits: ara l’acompanya un piano ben pensat i un baix elèctric opcional. I funciona. És el «Sanctus». I, amb les mitges excepcions d’una versió de treball dels «Misticismes» el 1996 i una interpretació de l’ara retirada «Funeral» el 2008 per mi i en Daniel García al piano, totes dues en audicions internes del Conservatori, és la primera vegada que tinc una estrena en 29 anys de feina com a compositor. De fet, és la primera estrena que tinc en un concert públic. És cert, no hi compto la feina feta amb Visitants. Però estem parlant d’un altre àmbit: el món clàssic terrassenc, on fins ara ningú no m’havia «captat». I per a la poca gent decisiva que hi va ser escoltant-nos, el «Sanctus» va ser una autèntica revelació, pot ser que de sobre una petita porta estigui entreoberta. No deixa de ser un miracle: pels comentaris, crec que tothom em tenia per un tio inintel·ligible que encara componia en la línia de les meves composicions fallides de 1990-94 recollides a «A New Minimal Record» al meu Bandcamp, i pot ser que fos aquesta imatge la que m’impedís compondre un moviment extra per a certa terrorífica cantata aliena l’abril de 2011, tan traumàtica per a intèrprets i per a públic, que és a l’origen de «Hymns» (parcialment regravada entre agost de 2008 i octubre d’aquest any, i ja disponible a internet, l’única cosa que he arribat a acabar aquest any junt amb el propi «Sanctus»).

-Una curiositat: no formava part d’un «Requiem», el «Sanctus»?

Sí, en formava part. En passat. Perquè el «Requiem» en qüestió l’he avortat. Inicialment el vaig compondre a la tardor de 2008 arran de la pregunta d’uns companys de la Massa Coral sobre si coneixia alguna obra per a cor i trompeta, perquè teníem a un trompetista entre nosaltres, i jo vaig dir que no en coneixia cap, però que miraria de fer-ne una. L’elecció en concret d’un «Requiem» va venir del fet que tota l’estona estava cantant amb altres corals el Requiem de Mozart i el Requiem de Fauré (malgrat la saturació, m’agrada molt més aquest darrer), i compondre’n un «quedava xulo». El tema és que el vaig compondre amb l’editor de partitures, i sense saber-ho m’estava creant un gran maldecap del que n’he après molt: m’hauré passat deu anys llargs polint-ne errors que el feien massa difícil de cantar o tocar; he hagut de substituir almenys dos moviments per altres de nous; vaig haver de treure la trompeta perquè el trompetista va marxar de Terrassa i lògicament de la coral; vaig aconseguir una escriptura força decent per a dos orgues elèctrics; i quan semblava que ja teníem obra, tant el director com la mestra de tècnica de la coral em van assenyalar dues coses -trossos de cant massa seguit sense poder descansar, que es podia intentar fer, i per favor només un teclat, que això m’ho rebentava tot (la lògica és: un intèrpret extra costa diners)- que van fer que al final ho engegués tot a dida i ens quedéssim només amb el «Sanctus», que era més fàcilment adaptable i que per a ells era un caramelet: el vaig dotar d’un autèntic final, i amb piano donava resultat. El baix el vaig afegir perquè em faltava una línia de baix i vaig decidir que la podia tocar jo, indicant-lo com a opcional a la partitura perquè no volia que altres cors deixessin de cantar-lo només per no disposar de baixista. Originalment havia de ser un baix acústic, però quan el vam provar vaig interpretar un concert per a trasteigs i cor, i clar, un baix elèctric s’imposava (el Fender Telecaster Bass de 2011-13 és ideal). Però per la resta del «Requiem», era el moment de passar-lo a repositori d’idees: hi ha com cinc o sis moviments prou consistents com per a que, després d’un temps de repòs, hi munti algun disc d’estudi al seu voltant, però això ens deixa amb uns nou moviments que eren pura modulació. Ho puc fer molt millor. Tot i que també hi ha una altra raó per a tallar amb el «Requiem».

-Quina, si es pot saber?

Pura incomoditat. Quan el 2008 vaig fer la meva tria de tema, s’estaven apuntant algunes males notícies sobre l’Església Catòlica de les que encara no en sabia ben bé l’abast i que «encara no havia processat». Però després la veritat s’ha fet espantosament evident: allò és un antre de monstres que no només s’enriqueixen mentre prediquen el contrari d’allò que fan i que són uns reaccionaris agressius contra un munt de col·lectius, és que a sobre moltíssims eclesiàstics de tots els graus han resultat ser pederastes amb currículums brutals i a sobre ningú no actua contra ells ni els passa res. Dóna la sensació que al Vaticà l’únic tio salvable és Bergoglio, i no sense les seves ombres. I la Conferència Episcopal Espanyola «COPE» és franquisme pur, com també l’Opus. Em fan sentir fatal. Així que és comprensible que finalment no m’hagi sentit còmode amb un text específicament catòlic i ho hagi engegat tot a dida. Jo mateix no he fet encara el pas d’apostatar perquè no tinc ni vint euros per a les possibles despeses, però la decisió està presa i la informació del procediment obtinguda. I pel que fa als catòlics de base, compten amb el meu respecte, però permeteu-me suggerir-los que trenquin amb la Jerarquia i es refundin com a moviment de base amb només un grau de jerarquia (dos, comptant a la seva divinitat) i prenent les decisions democràticament i sense traumes. Crec que els hi anirà molt millor.

-Perquè tu... ets creient o no? Ens deixes amb el dubte.

Al final de tot he arribat a la conclusió que sóc dual. Per una banda, tinc molt clar que sóc ateu, que la ciència ha explicat molt bé l’univers sense necessitar en cap moment de cap divinitat màgica, que precisament això és argument suficient per a descartar l’existència de qualsevol divinitat màgica, i que totes aquestes històries que ens expliquen a tot tipus de temples són contes de la vora del foc. Però per l’altra banda, sóc cantaire de cor. I això vol dir cantar música religiosa per un tub, de diverses tradicions però sobretot molta de catòlica, havent-me passat trimestres sencers de la meva vida sense poder-me moure d’un temple concret. Si fins i tot la Massa Coral vam cantar a la missa dominical de TVE2 Sant Cugat el febrer passat! Tots els meus amics van flipar en colors. En fi, és tanta la meva activitat per aquesta banda, i a la vegada és tanta la música nord-americana que escolto amb «God» a bord, que és perfectament normal que se m’hagin creuat els cables i hagi abordat aquest «Requiem» avortat o el més reeixit projecte «Hymns» (que set anys després encara no ha tingut concert, tenia recentment una idea de cantar-lo jo sobre bases pregravades però no em veig amb cor d’afegir-me un concert més i a sobre en plena temporada anual d’afonies). En tot cas, la meva presència freqüent a misses del gall no es deu òbviament a una gran fe per part meva, sinó a que és una nit tan depriment que necessito «veure ninots» o entraria en una depressió. Odio el Nadal.

-Una última cosa abans de passar a la teva música: tot allò de tocar amb gent gran?

Ja ho dono per liquidat, tot i que sí que els gravaré bases, que és una cosa que puc fer per ells i de passada m’entretindrà durant les matinades (el meu insomni comença a ser llegendari). I sempre admetré sense problemes que la feina ja feta m’ha ensenyat a respectar un repertori que fa tres anys ni me’l mirava. Potser la gent del Rock’n’Roll ens hem afanyat massa a matar la «canción española». Una altra cosa és que he estat fent massa coses durant més de dos anys i mig, i m’estava fent malbé la salut. També, molts dels grups que hi ha a la ciutat dedicats a aquest àmbit estan compostos per gent gran molt voluntariosa però amb pocs coneixements i poc domini, amb el que les actuacions són duretes: aprèn a esperar l’inesperat. A l’estudi estic molt més al control i puc treballar de manera eficient.

-I com va el nou estudi?

Frustració absoluta: no sortir-me’n d’una operació tan bàsica com enviar i rebre d’efectes externs m’ha deixat amb una sensació total de ridícul (en part també per la meva famosa i crònica manca de temps: no podia muntar un atac de força bruta). L’altra nit vaig arreglar un primer problema: certa tarja desconnectada per culpa d’un cable USB fet malbé, més coses que no havia pogut connectar en moure-les de lloc. Tot és en ordre. I, tanmateix, el problema persisteix. Hi ha alguna cosa als inputs d’ambdues targetes (sí, he provat les dues!) que en talla el senyal i no sé com arreglar-ho. Serà qüestió de dedicar-hi nits i veure molts vídeos a Youtube. La solució serà tontíssima, però el problema és descobrir-la. Almenys puc dir que quan envio senyal al WA76, aquests el reben i les agulles indicadores ballen amb els Beatles. I per tant estan comprimint senyal. Simplement, no em retorna. En tot cas, he actualitzat a Cubase AI 10.5 (em venia amb el MODX6, tot i que no hi he pensat fins aquests darrers dies), i tinc també una còpia antiga de Pro Tools, que el «cuñao» em diu que aprengui perquè és l’estàndard als grans estudis del món. Així ho faré. Almenys ja començo a programar el MODX6 i a emprar el Roland Integra 7. Em falta tot el tema del rack 105 FM, i el petit Roland D-05, que potser ara pugui començar a emprar com toca. Dels dos racks d’efectes només conservo el Zoom, per la reverb i el Leslie. El Behringer me’l vaig vendre fa uns dies per tema diners i perquè sabia que ja no el faria servir mai més, i així he fet espai lliure per a connectar un sinte al segon retorn d’auxiliars: menys diners a gastar si puc tirar amb aquesta taula (i si no, l’alternativa és el següent model de Behringer, la quasi idèntica Xenix 2222 USB, a comprar al Thomann que la tenen molt barata).

-Segueixes igual de potent en la teva defensa de l’estudi de gravació?

Sí, sens dubte. Tot el meu so es basa en l’estudi. És el millor instrument perquè ho pot realitzar tot, hi pots donar forma al so i polir-lo en un grau que mai no podràs fer en directe. Com t’he dit, el directe és una institució del passat. Prefereixo oients relaxats a casa, amb llibertat de reaccionar com vulguin. I una gravació la poden escoltar potencialment fins a milions de persones. En molts concerts no tens ni deu persones al local. En algun, cap. És un esforç molt mal dirigit. Sobre què ha passat a la Unitat Mòbil aquest 2019, us ho resumiré en que ha estat un any de reforma de discos. Perfeccionisme, i algunes coses emocionals. Retirar algunes cançons i tal.

-Precisament… a què ve tant soroll amb el petit complot de 2010?

Bé, a mitjan novembre, per a treure vapor, vaig mirar d’endreçar els meus discos durs i la pila de back-ups en DVD que tinc. I em vaig trobar dos elements externs que només m’havien de dir que endavant: una mescla de Shelby completa a excepció d’una veu femenina que forma part de la versió oficial estàndard; i una vella cançó del frn que havia oblidada i que va acabar amb mi: «OVNI». I ja feia temps que l’àlbum oficial no em satisfeia, havent estat un acord final entre tots/es, però jo li notava coses. Bàsicament, els temes de les dues noies no encaixaven, elles i els seus temes ens ho van fer patir molt al frn i a mi, i tot sonava a que els Tired en conjunt no m’havien explicat bé quin concepte tenien, amb el que jo, esperonat pel fet que l’EP anterior de Tired Hippo patia per la subproducció, vaig decidir fer una èpica per a que TH deixessin clar al món qui eren i què podien fer (puc haver pecat d’inflexible, però tot aquest folklore em va agafar desprevingut). Tot el merder següent es resum en dos projectes totalment oposats, amb el frn enmig. El resultat: un àlbum que es podia haver enregistrat en un ambient molt millor sense dones pel mig, i que va estar a punt de quedar inacabat. Així que he decidit fer-me un àlbum alternatiu, un «Director’s Cut», de poca circulació (o la que digui el frn, a qui he passat còpia de tot): els dos temes de les dones fora (no tinc res a agrair-los), una mescla de Shelby completa i sense noia, treure un tema meu que no xutava ni al Camp Nou, i posar tot el material del frn (la millor part del disc) més «OVNI», una cançó original seva que és devastadora. Per a mi, aquest és l’àlbum. I flueix molt bé.

-I amb el Feina 2.0?

L’estic regravant, però està parat pel de sempre: assaigs i concerts. I afonia. En tot cas, és una ocasió per a canviar a fons el disc, des de transformar-lo en un disc real i publicable (fins ara era una maqueta no molt ben gravada, feta per a crear-me de cop un repertori de directe) fins a substituir dos temes. Els dos nous són una recuperada «Sobre un Estatut» amb lletra diferent i producció massiva, i la cançó composta a Tarragona, «Vaixells en la nit», que en serà un final magnífic. Tinc una mica de problema amb «Vull ser lliure», que potser hauré de regravar de zero, i tot perquè les veus clipen. I dues cançons les he mogudes a un single a Bandcamp: els «2000 mosquitos», una bona peça de piano que no encaixava amb la resta del Feina 2.0, i «Funeral», un fracàs amb una lletra que he deixat per escrit en un altre post i que no volia tornar a sentir mai més. Junt amb una demo extra, fan la meva única aportació per a piano sol.

-Fracàs?

Certa cantant calva que no vull recordar més. He decidit blocar-la a tot arreu i passar pàgina. Tinc coses millors a fer.

-Però... encara no has trobat parella?

No. I és molt trist. Allò de l’app entre febrer i abril va ser un desastre: tothom mentia, i a sobre ningú no em va contactar malgrat que vaig gastar totes oportunitats que em concedia l’app abans de gastar diners en més oportunitats. Em va deixar molt trist. Sí que em va deixar una certa sensació que potser al capdavall el problema no sóc ben bé jo. De fet, ara sé que sóc el producte perfecte per a un mercat que ha deixat d’existir. La poca gent com jo que ho intenta per a buscar el mateix que jo (una companya estable, o un company en el cas d’elles) surten molt decebuts. És l’infern. Però em deixa amb el problema: segueixo sol, i no és el que jo vull. I no veig clar el tema de recórrer a una professional. En el fons, el que necessito és poder despertar amb aquella persona, poder anar a veure exposicions amb aquella persona, poder improvisar una escapadeta econòmica de cap de setmana, poder anar un dia junts a la platja... Crec que si hi he esmerçat tant d’esforç aquests darrers trenta anys és perquè durant vint-i-nou d’ells em va semblar impossible que no hi hagués ningú esperant-me, i que esmerçant-m’hi de debò, un dia no tan llunyà la trobaria. No ha estat així. Però reconec no entendre per què estic sol, per què mai ningú no m’ha vingut a buscar, i per què socialment se suposa que he de ser jo qui hi vagi quan a l’hora de la veritat sempre em diuen que no, fins al punt que he acabat notant un terrible feedback negatiu: quan veig una dona maca ja no penso en què passaria si m’acceptés, sinó en per on em fotrà la punyalada. I així és impossible fer res. La última cosa que estic intentant és buscar gent de confiança que puguin fer d’intermediaris i que en un determinat moment dues persones tinguem una cita per a conèixer-nos. Ho he de fer així perquè ni entenc què passa però si hi sóc jo, amb tota la meva càrrega d’esperances, de tendresa i de bons desitjos, només em trobo amb rebuig i portes tancades. Així que un intermediari és una via no ideal, però sí intentable, de treure’m de la equació fins que la possibilitat hi sigui. Perquè el demés ja ho he provat tot i ha estat impossible. I no vull morir sol. Necessito ajuda.

-Et volíem preguntar també per un aniversari que ha quedat una mica amagat... quinze anys del «Corrupció».

1 de novembre de 2004, sí. És la història de com vaig muntar tot un estudi per a gravar el meu primer àlbum, només per a veure com el resultat era rebutjat per totes les discogràfiques del país... i poc després començava a convertir-se en un àlbum de culte entre els músics independents del país. El seu estatus d’obra mestra és indiscutible. Encara que part d’aquest estatus ve del fet que sona professional i complexe quan les eines emprades per a fer-lo eren de la senyoreta Pepis: vaig trigar sis anys a gravar-lo (ja en portava quatre component, amb crisi pel mig inclosa), però en part era perquè primer havia gravat les guitarres amb instruments horribles que ja ni conservo, després podia regravar les parts amb instruments una mica millors però havia de tornar a entrar els multipistes al Fostex FD-8 des d’un lector de CD, o provava estructures tractant de trobar la bona, i tot això mentre treballava al magatzem i la família em feia tornar a la universitat (segon fracàs). Diria que d’aquell estudi només en conservo el rack d’efectes Zoom RFX-2000, un patch-bay Behringer, el Yamaha DX7, tres micròfons, un peu de micròfon, i la guitarra Casio MG-510 i el baix Storm (ambdós amb nova electrònica molt superior a l’original). La resta ho he venut, ho he regalat o, en el cas de la meva primera guitarra acústica, ho he llençat a les escombraries perquè era un instrument totalment inútil. Sobre les discogràfiques, una d’elles és ara una operació d’un sol home i ha perdut el seu grup estrella. De les altres quasi no en sento a parlar, i se suposa que són les que tenen segrestada la via cap a la CCMA. Però això deixa clar com d’inútil és la seva mentalitat, compartida per una ANC que vaig deixar a principis d’estiu per aquest tema: només ens pot agradar la festa major i el rock català, o mirar al passat i només als seus grans èxits. Tot conservador, tot passat, cap possibilitat per a la creativitat i l’ambició. És tan trist... De fet, gràcies als meus amics de LMALF vaig fer una sèrie de ràdios durant el primer semestre d’enguany, i els locutors flipaven. Ningú no els duia material així. Jo a Suècia seria un divertit més. Aquí, sóc potentíssim. Així que he decidit intentar coses en altres camps, a veure si en alguna editorial petita hi trobo vida intel·ligent. Tinc dos llibres de fotografies acabats i hauria de començar a fer el tercer. I vull escriure llibres de diferents pals. Si trobo prou temps... Ja he perdut massa temps.

-Per acabar, quins projectes més tens? Equip?

Pel que fa a equip, l’apunto, però segurament ja per a 2021, necessito tenir marge per a pagar-los i ara no en tinc: tornar a comprar una Epiphone Wildkat i un Baix Höfner 500/1 Ignition (aquest darrer, a equipar amb pastilles Seymour Duncan SM-3); comprar una guitarra de fado de Coimbra, econòmica; i com a idees que només faria si fessin realment falta (sinó, no) hi hauria una taula Behringer Xenix 2222 USB (tinc la 1832 i està polsosa, però de moment aguanto) i un Korg Krome-61 (que seria només si fes cert concert pel que necessito quatre teclats, però és poc probable, i hi ha la possibilitat de comprar un teclat controlador econòmic enlloc del Krome i avall). Idees fantasioses? Les que vulgueu, però reconec que fins i tot el que he dit ho canviaria per poder comprar una casa. (Fender Electric XII, Sixty-Six, Meteora, Fender VI, Maton MS500-12, reverb de molles...)

-Discos?

En tinc pendents de veu cinc, tots ells amb les bases acabades: Charleston Valentine Stone, Irving Park in the Dark, 1980, Santuari, i Good Earthquakes. Tots en la meva línia. A l’Irving i a l’Earthquakes els falten bona part de les lletres, però els altres tres ja només necessiten de temps, espai i calma. I llavors hi ha un projecte endegat, «Jazz», que seria molt diferent però que en el fons voldria no acabar, doncs seria explicar-li a l’oient el malament que m’ha anat amb les dones, i jo voldria que no s’acabés precisament perquè em sortís companya per primera vegada a la vida. Així que tot plegat és molt estrany.

-Sí que sembla fosc...

N’hi ha hagut un d’igual de fosc, però en aquest cas absolutament triomfal: a l’estiu vaig gravar en precari al grup Nadie (que ja no sé ni com s’anomenen ara) versionant «Holes» de Mercury Rev. Li vam donar la volta a l’original: supersinistre, experimental i totalment potent. Agressió pura. Ells són el millor grup que tenim ara a Catalunya, encantat d’haver-los gravat. «Holes» va ser feta per al recopilatori de quinzè aniversari de l’imprescindible programa «Moure Soroll» d’El Prat Ràdio, i una cosa bonica és que el grup Iyari i jo ens hem versionat mútuament. Ha estat molt bé.

-No sembles ja tan tècnic, saps?

Depèn del moment. En realitat, li dec tot el que he fet a ser tècnic. Fins i tot, permet-me parafrasejar a l’escultor nord-americà Dan Flavin i dir-vos: reivindico la música com a pensament. Sempre treballaré amb física del so i nivells d’informació. Llavors cadascú que hi vegi el que vulgui. Una altra cosa és com escolto la música d’altres, on sí que em moc entre dos pols: «Four Organs» de Steve Reich és per a mi un manifest, però també escolto molt al Sinatra «solitari». Així que una mica d’ambigüitat hi és. Això sí, ser tècnic és la millor manera d’explicar a tothom com compondre, i com escoltar amb oïda de compositor. I voldria fer un llibre de teoria de la música des del punt de vista de l’enginyer de gravació... tot i que tinc una gran frustració: quasi no sé matemàtiques, que necessito per a un apartat del llibre (a l’escola em van fer avorrir-les, i ara que les necessito no tinc a on aprendre-les. Un desastre).

dissabte, de novembre 30, 2019

Pax

Fart de la rebaixa de pensió. Ho estic passant fatal. Quan un estat és disfuncional, ho paga tota la seva població. Necessitaria més activitat del Tsunami Democràtic. Ara tot depèn dels tribunals europeus. Espanya no fot cas ni de l’ONU. 2019 ha estat, per a mi i per a tots, un desastre termonuclear. Espanya és una agressió.

*****

No veig una simple coincidència que Xile i Catalunya estiguem en ple merder. Els estats xilè i espanyol són intercanviables, i no hi ha qui els aguanti.
Les eleccions inútils han donat un gran augment de Vox (no ampli) que pinta molt xungo, no han resolt res, i han costat 140 milions d’euros mercès a una llei electoral rònega (i que fa sospitosament fàcil l’acte de votar: no has ni de pensar). Única bona notícia: C’s s’ha fotut una hòstia de nivell Rita Barberá. Rivera, Cañas, Girauta, Carrizosa i altres elements similars se’n van directes a casa. La montapollos queda com a nova líder d’un partit que està incapacitada per a dirigir. La sagnia de càrrecs del partit és constant. En pocs mesos, C’s serà història. Ningú no els trobarà a faltar. Mentre, se suposa que ERC (sempre ells!) negocia amb Pedro Sánchez, però alguna en porta de cap aquest darrer: crec que provarà de «carregar-se» a ERC i als ridículs d’UP i així justificar el pacte que volen els bancs: PSOE + PP. I si no, entra Vox, que abans eren uns amplis i uns diccionaris, i ara són uns neonazis. No em voldria haver de vendre el meu Vox AC15C1.

*****

«He estado mirando precios de alquileres en Terrassa, y el más barato són 500€ por 40m2. Estaba mirando si había manera de pagar 150 por algo muy mínimo. Me he dado cuenta de que en casa de la família me voy a derrumbar. Hoy he dormido tres horas y no funciono. Y un sítio para mí en el que yo lo decidiese todo y en el que hiciese lo que quisiese me daría una paz que no encuentro.»

*****

He actualitzat una mica el meu equip de directe amb Visitants. Ja tocava. Ara, a descansar econòmicament un any. El 2021, els pocs pendents són recomprar el baix Höfner i la Wildkat (nous), comprar una guitarra de fado econòmica més el piezo per a electrificar-la, i he considerat en algun moment, no com a cosa imprescindible, un teclat Korg Krome-61 per a cert directe que fa temps que tramo i que m’agradaria organitzar, sense tocar-hi personalment: un concert de música «setantera» de Philip Glass i Steve Reich, un autèntic revulsiu per a l’escena clàssica local, totalment estancada i regresiva. Però també dependrà de com estigui de vuits i nous. Són coses que ja hagués fet ara si hagués tingut els diners. Tot i que llavors ja no m’hagués hagut de vendre el baix Höfner ni la Wildkat. Els trobo a faltar.

*****

Ambigüitat sobre quin ha de ser el meu paper a Visitants, que encara no he pogut comentar amb el grup. És perquè he petat. Estic intentant deixar la rondalla. He estat fent massa assaigs i concerts i m’adono que no puc seguir, que hem de fer una adaptació, que Visitants no pot ser més temps el grup de Lluís Paloma, més aviat hi ha d’estar connectat. Una mica com amb el Kentucky Fried Chicken, que sempre l’associes al senyor de la barba i les ulleres malgrat que fa molts anys que aquest senyor no és ni a la companyia. A la vegada que potser tots plegats li volem fer fer massa coses diferents a Visitants, simplement perquè és el vehicle que ara mateix tenim a la nostra disposició. Clar, ara ho he de parlar amb els companys i ja es veuran públicament els resultats quan toqui. Però és cert que m’he de poder expressar i explicar com em sento. Que dimecres 27 de novembre em passés tota una tarda quasi incapaç de dibuixar mentre pensava en si m’havien d’ingressar o no, crec que ho resumeix tot.

*****

La darrera falòrnia és que, per a controlar els nervis i l’ansietat, vaig passar una tarda compilant un àlbum de bases per a tenir a la recambra, decent sense ser extraordinari. Per si un dia vaig molt curt d’idees o de temps.

Good Earthquakes

1. Freak Show (nova)
2. Scitòibitna
3. Toritos Tangleados
4. Welfare Trends
5. Pizza Marinata Blues
6. Visca Occitània Lliure!
7. ¡Ay, Qué Bien, Estoy Mal!
8. Backwards
9. Strings (nova)
10. I'm A Woman In My Way
11. Decoratiu
12. Drum3
13. Dolce Vina (Or Something Like That)
14. La Mainadera

El que n’ha sobrat és material que necessita molta feina (2.0). És una carpeta que conté dotze cançons, algunes d’elles evolucions d’alguns dels desastres del «Busco feina/Accident». I són cançons compostes, algunes amb lletra escrita i tot, però que necessiten ser regravades i repensades perquè segueixen sonant inferiors. Un tema purament de producció, però prefereixo abordar-les quan estigui relaxat i hagi acabat de posar en marxa l’estudi. Per la resta, allò sobrer són, o bé idees fragmentàries, o les restes del Requiem, de les quals potser se’n puguin aprofitar cinc o sis moviments (la resta són més modulacions que alguna cosa autènticament aconseguida: el 2008 el Requiem contenia alguna de la meva millor música fins al moment, però en onze anys he fet material força més impressionant).
Pel que fa a treball de bases més urgent, em falta fer un parell d’overdubs en un parell de bases del «Irving Park In The Dark», res molt dramàtic. Sí que manca feina a fer al «Feina 2.0», que porta mesos aturat (agenda!). Unes parts de guitarra en una base, un «overdub» de sintetitzador en una altra... i moltes veus. Necessito pau. Almenys ja en tinc totes les lletres.

diumenge, d’octubre 13, 2019

La gran venda trista

Em vaig vendre les guitarres excepte una, que vaig deixar a casa per a un segon torn i no va caler. El qual és bo: vaig acabar duent la Epiphone Riviera del 97 i l’Älvian SG estèreo al Farràs a intercanviar-los les pastilles. I com que la Epi va rebre les SD Seth Lover de l'altra, un guitarrón va néixer per pocs euros, a la vegada que en Cristóbal va fer miracles amb l’Älvian SG, que cobra nova vida i és una genialitat com una altra. Però el del dimarts 1 d’octubre va ser un matí de nervis. De fet, a la tarda no vaig assistir a assaig de teatre: massa extenuat.
I els dies següents em vaig vendre dos amplis cutres que em sobraven de la rondalla, més una miniguitarra que no em feia el servei que jo n’esperava.
Les guitarres perdudes són l’Älvian de semicaixa, l’Epiphone Wildkat, la Yamaha Facifica i el baix Höfner 500/1 Ignition. Les trobaré a faltar.

*****

Un cop acabi els àlbums en marxa, toca "fer un Wilco" i fer una cosa trencadora. Però ara mateix els meus propòsits són dos: 1) convertir el Feina en un àlbum 100% professional i sense farciments, de cara a que sigui publicable -i fins i tot que el pugui presentar com un "nou" àlbum en el futur immediat-; 2) torno a buscar segell, aquest cop evitant els segells que hi havia el 2005 i buscant "vida intel·ligent" que sàpigui reconèixer quan algú va de debò (igualment, calen hits, i potser n'hagi après una mica aquests darrers anys). Puc resumir-ho en intentar la professionalització, que és el que sempre he volgut fer.
En tot cas, estic pensant també en fer cert concert a certa església cantant sobre les meves pròpies bases: "Hymns". No és tan atractiu com tocar amb teclistes tot en directe, però com que els pianistes i organistes que hi ha al món clàssic terrassenc no s'han donat per assabentats que hi ha aquesta obra, doncs toca fer un concert de guerrilla i treure'm certa espina clavada.
Reconec que, apart de com a compositor, també em vull fer un nom com a productor i com a enginyer. I com que no tinc gaire oportunitats de produir gent (fins i tot, el fet d'estar a certa habitació em limita moltíssim, tot i que m'ho estic muntant per a poder gravar certes coses en altres llocs amb una targeta USB), la manera que tinc de demostrar la meva competència professional és treballant-me a mort les meves pròpies gravacions. Toca pencar…
En tot cas, amb “We Can’t It Out” regravada, acabada el dissabte 5 d’octubre, assoleixo la meva maduresa com a productor.
Quasi que seguirà la temporada de gravació de veus. Durarà fins a l’afonia anual.
El “Feina 2.0” és en un estadi interessant: només falta per acabar la base de “She Stadium”, i la lletra de “Vilnius” (antiga “Crucifixió”). I a veus.

*****

El nou de Wilco, «Ode to Joy», és una bona notícia. No és ben bé un àlbum major (l’època de grans clàssics del grup fa quinze anys que es va acabar), però sí que és un àlbum ben cuidat i amb força bons temes gravats de manera falsament espartana (el so es manté bastant en un mínim, però constantment hi ha coses molt interessants transcorrent per sota d’aquest mínim, i el so de la bateria és per si sol tota una troballa). Wilco tornen a ser Wilco aquí, d’una manera que després del «Sky Blue Sky» només havien estat al «Star Wars» i a «Art of Almost» del per demés fallit «The Whole Love» (i, de fet, «Schmilco» eren com els fonaments d’un possible bon àlbum, però fet i deixat estar, pel que penso que és el seu altre àlbum fallit junt amb «The Whole Love»). De manera que «Ode to Joy» és i serà un d’aquells àlbums que pocs crítics llistaran oficialment junt amb els grans clàssics del grup, però al que molts fans retornarem amb certa freqüència i amb un somriure de galta a galta. Les obsessions folk-rock d’en Jeff Tweedy arriben a la fi a bon port aquí (cert que també hi van arribar a l’àlbum de Tweedy «Sukierae», una petita joia equivalent a aquest «Ode to Joy»).
Mentre, espero a veure si al proper àlbum de Son Volt Jay Farrar torna a centrar la seva ràbia. «Notes of Blue» estava mancat de direcció i del nivell consistent (si bé una mica igual) de «Honky Tonk», i només la interpretació salvava un àlbum no desastrós però sí el pitjor de la carrera de Jay Farrar, i «Union», més ben acabat i una mica més consistent, no acabava d’arribar tampoc a port per algun farciment i pel poc inspirat que hi va estar en Jay com a lletrista (a «Notes...» passava el mateix). Dos àlbums amb un hit com toca, però que empal·lideixen al costat de discos tan rotunds com «Trace», «American Central Dust», «The Search» o aquella meravella en directe, «Live in St. Louis», un àlbum a descobrir. En tot cas, he pogut escoltar a la xarxa un EP que tinc en vinil (i que no puc escoltar), «Ballimena», i la cançó del títol és molt bona i li hagués fet molta falta tant al «Notes...» com a «Union». Esperem que Jay Farrar retrobi el camí. Ell pot.

dilluns, de setembre 30, 2019

1984

Suposo que se'n poden dir moltes coses. Jo opto per la no política: em pregunto com punyetes he sobreviscut a 31 anys de no trobar parella i rebre només negatives en plan salvatge. Si a 13 anys hagués sabut la que m'esperava, no estaria escrivint això ni hauria gravat res. Només puc dir que porto tant temps aguantant i aguantant totalment en solitari i sense ni saber si hi ha un motiu per a seguir. He hagut de deixar-ho córrer. Almenys ara sé que qui necessito no existeix i que el que m'hagi de venir ho hauré d'afrontar sol. Però que hagi arribat a aquesta conclusió via veure en què ens hem convertit em fa pensar que de futur en tenim tothom ben poc. No és que abans les coses no poguessin fallar, però crec que és la primera vegada a la Història que a tot/a buscador/a de parella li espera una guerra tan total. És com trobar-te a Vietnam el 1968. I és depressiu. En extrem.

*****

Escric a punt de vendre’m quatre guitarres i un baix. Aquest cop sí que són instruments prou bons i em sento fatal. M’han deixat econòmicament sol. La veritat és que l’únic que faig és aguantar i aguantar mentre només em passen desgràcies. Tot és una merda i no sé per què punyetes no ho engego tot a rodar. Sempre em recordaré de les paraules de la meva millor amiga: «Luís, tú cuidas de mucha gente, ¿però quien cuida de tí?»

*****

131 llumenetes a Montserrat. Que bonic. I que depressivament inútil.
Mort a Espanya i a la seva paròdia de Seguretat Social.

*****

Adéu «Funeral». Fart de mal rotllo. I aquí la lletra abandonada, no pregunteu més per ella:

Funeral

Ja fa temps que és allà.
Ara ella es morta,
pero continua viva
d'una manera estranya.
Recordo encara el seu funeral.

Vaig plorar amargament
per la persona que ja no hi seria més,
pel que podia haver estat i no va ser,
pel passat que ja no es podria reescriure,
i pel final sobtat del futur.

Però el seu cos no és mort,
em persegueix com un espectre,
i no puc deixar el passat enrera
ni trobar mai un sol segon de pau.

Ella es a tot arreu com un mirall
esberlat en les cares de les altres,
en el laberint al·lucinat dels records,
en els vidres tallants de la nit.

Visc en un incendi
on el control davalla i mor,
on les llàgrimes obeeixen el fred
d'una negació en altres mans,
d'una ment absorta i glacial.

Des d'una illa tancada
ella em dispararà.

Lluís Paloma Sànchez, 30-6-2008

divendres, de setembre 27, 2019

Get Back & Abbey Road

"Get Back" havia de ser un megaprojecte dels Beatles tornant al directe, amb assaigs filmats i una Gran Actuació en directe en algun lloc molt ambiciós. Problema: l'únic interessat era en Paul, i a sobre només feia dos mesos i mig que l'Àlbum Blanc se n'havia anat a dormir i els Beatles no havien compost quasi gens en aquest temps. A sobre, les relacions interpersonals estaven en un punt baix: George Harrison va abandonar els Beatles uns dies després d'una discussió amb en Paul sobre com s'havia de tocar cert solo. Ells mateixos no es podien posar d'acord sobre on fer el Megaconcert de final de projecte, amb propostes com el desert del Sàhara, un transatlàntic en ruta, o un asil per a dements (Lennon). Al final van acordar abandonar els assaigs filmats als platós de Twickenham Studios i anar als seus nous estudis Apple a Saville Row, 3... on Alex "el màgic" havia fet un desastre. Una setmaneta de desballestament a càrrec d'un recuperat Geoff Emerick va desembocar en la petició a Abbey Road que enviessin una taula EMI REDD.51 i una gravadora de vuit pistes a Apple, i a gravar en rigorós directe durant una setmana més el concert del terrat. I mentre els Beatles passaven confusament de gravar "Get Back" a gravar "Abbey Road", Glyn Johns (enginyer i productor oficiós del disc) es posava a muntar dues versions de "Get Back" que no van motivar uns Beatles que semblaven R.E.M.-"rajant"-de-l'"Around-The-Sun". Projecte parat durant mesos, fins que a principis de 1970, concorrent amb una gravació d'"I Me Mine" d'en George brutalment mínima (1:34), John Lennon va convidar el productor Phil Spector -casualment a Londres- a produir la sessió d'"Instant Karma" (una cançó amb molt mal karma inspirada per un festival organitzat per uns caradures i que mai no va arribar a port), i en John va quedar tan encantat amb els resultats que li va carregar el mort a en Phil de fer un àlbum amb les cintes de "Get Back": es devia una pel·lícula dels Beatles a United Artists, i la opció triada (el documental de "Get Back") implicava la publicació d'aquell material. I en Phil es va posar en feina, mesclant bona part del disc sense efectes i interposant fragments de diàlegs a la manera de Glyn Johns, però afegint cors i orquestra a quatre temes: "I Me Mine" (editat per a allargar-lo), "Across the Universe" (tema del 68 que no havia trobat un lloc definitiu), "Let It Be" (costa saber qui va produir-hi què) i, sobretot, "The Long and Winding Road", on en Phil va camuflar una línia de baix pedestre (tocada per Lennon) amb tant de cor i d'orquestra ensucrada que va destruir el tema. L'àlbum final, de fet, sembla gravat i mesclat per un grup de borratxos, malgrat que sempre tindrà alguns temes imprescindibles. Molts anys després, el Macca va decidir que era hora que un "Let It Be" decent sortís a la llum i, malgrat el debat sobre si es van agafar les millors versions o no, "Let It Be... Naked" és un just homenatge a aquelles sessions, revelant com un àlbum sòlid i digne era a l'abast, només que s'haguessin deixat de banda els diàlegs tontos i que tots els implicats haguessin estat de prou bon humor com per a escoltar aquestes gravacions amb una mica més de generositat.

*****

"Abbey Road" no va ser un últim intent de mantenir unit el grup, sinó un esforç concertat i mil·limetrat per tots per a donar a la carrera del grup el Gran Final que es mereixia. Com a tal, va ser un àlbum que va ser molt menys tens de gravar que els dos anteriors, precisament perquè almenys ells quatre havien acordat que seria l'últim, i que per tant allò tenia un final. De fet, l'àlbum anava a titular-se "Everest", fins que es van adonar que no estaven com per a anar-se'n al Nepal a fer-se fer una foto, d'aquí la portada i el títol. Un moment indubtable de tensió van ser els tres dies dedicats a gravar "Maxwell's Silver Hammer", i és fàcil entendre-ho escoltant la cançó acabada, que "mata" tota la resta de la cara A de l'LP, però, per què el Macca va decidir mantenir "això" a l'àlbum quan poc després va gravar "Come and Get It"? Se suposa que aquesta era una demo per a Badfinger, però la seva no publicació a "Abbey Road" és una pífia tan llegendària com quan George Harrison va cedir a Jackie Lomax una cançó tan explosiva com "Sour Milk Sea" (amb Eric Clapton a la pista base!) enlloc de posar-hi veu i incloure-la a un "Àlbum Blanc" molt bo però que no deixa de tenir algun farciment. En tot cas, l'única bona decisió a "Maxwell" va ser el toc de sintetitzador, fet amb el Moog Modular de George Harrison però tocat pel mateix McCartney. I de fet, els punts forts del tema són el Moog i la lletra una mica sòrdida. El problema era que era "music hall" anglès no massa ben entès i que "Come and Get It" era molt millor tema i molt més integrable en una cara A que pateix per a recuperar "momentum" a partir d'allà. Una cara A dirigida per Lennon, mentre la cara B (amb el “medley”) era dirigida per McCartney. Tot i que el “prota” de l’àlbum sempre serà un George Harrison que, amb només espai per a “Something” i “Here Comes The Sun”, entrava a formar part definitiva de la Història de la Música amb majúscules (i el seu altre gran miracle, el triple en solitari “All Things Must Pass”, estava a poc més d’un any de distància: un geni).

diumenge, de setembre 22, 2019

En plena crucifixió

«Himnes» és ja al Bandcamp, reconvertit en «Hymns», títol en anglès que concorda més amb un àlbum amb textos en la mateixa llengua. Els moviments 1 i 14 han vist les veus regravades, els 2 i 8 només han estat remesclats per a treure’n les maraques (un músic menys a convocar i a pagar), i el 15 és una regravació total (que malament la vaig gravar el 2012). Amb això resolc tots els problemes de la primera versió, a costa d’una certa discontinuïtat en el to de les veus. Però prefereixo aquesta discontinuïtat a que el primer moviment fos literalment incomprensible o a que els dos últims fossin com sentir a Joaquín Sabina (i el 13 està justet, però passa que t’he vist). Un remasteritzat de tot amb més greus (excepte els moviments 2, 14 i 15) ha rematat la feina. I ja tenim versió definitiva, a punt per a enfrontar-se al món. Només em falta una última feina, no estrictament musical: retocar les indicacions de timbres a la partitura de manera que el que eren números de «preset» en uns sintetitzadors concrets es converteixin en noms que qualsevol pugui assignar als sintetitzadors PCM o General MIDI dels que disposi. Com a anècdota, la cerca dels màsters dels moviments 2 i 8 em va obligar a mirar tants arxivadors amb DVDs en llocs recòndits de la meva habitació, que en va resultar una endreça general.
En tot cas, si trobo com reproduir a la vegada quatre pistes (dues amb les bases estèreo pregravades i dues amb «cue tracks» per a seguir amb auriculars), em plantejo contactar de nou amb cert temple, per a, amb tot ben estudiat, anar-hi a oferir un concert «a solo» que sigui el tan postergat desgreuge pel «concert del caos» amb certa cantata (abril de 2011: no hi vaig tenir cap culpa). Per què «a solo»? Doncs perquè ja veig que a Terrassa mai no es podrà estrenar en una versió totalment en directe: als pianistes clàssics no els moguis dels seus Mozarts i els seus Beethovens, que ni saben ni volen fer res més.

*****

El «Feina 2.0» encara és en procés. La història és que fins i tot amb la correcció de pífies del 2010, he passat deu anys de la meva vida sabent que un dels meus àlbums no passava uns mínims controls de qualitat, en part pels pocs mitjans tècnics de què disposava (entre 2007 i 2010, la Unitat Mòbil era un ordinador portàtil amb una targeta de so PCMCIA, el mòdul Korg, un teclat petardero, la Strato, la Samick de 12 i un parell de pedals BOSS, potser una taula mínima però no n’estic segur), en part pel ja conegut fet que a tothom se li havia fotut al cap que havia de fer un concert amb temes meus o s’ensorrava el món, i aquest era l’àlbum per a crear-me un repertori del no res, amb el que vaig tirar de demos adecentades, «Automatic Day + Amsterdam», i les primeres idees que em van venir al cap o que tenia compostes per a audicions de Cant, i l’àlbum resultant era la cosa més inconsistent i infraproduïda de l’Univers.
I a principis de setembre vaig decidir que ja era hora d’arreglar-ho. En realitat, quasi tota la feina feta l’he feta del dia 10 cap aquí. I fins i tot he tornat a penjar dos vídeos vells a Youtube.
Hosti com està canviant.
És cert, no he tocat ni «Automatic Day» ni «Amsterdam». Són els meus dos clàssics, i la gent mereix que no hi potinegi. «No toquis el que ja està bé.» Però la resta tindrà tot alteracions segur. Moltes seran per les lletres: el 2008-10, forçat per la pressió i la pressa, vaig parlar de moltes coses que m’estaven passant en aquell moment, i el problema és que hi ha lletres que tan sols un o dos anys després ja no tenien sentit (de fet, als meus discos hi ha moltes menys lletres polítiques del que m’agradaria perquè quan puc gravar les que he escrit ja no val la pena; és com John Lennon i Yoko Ono al «Some Time In New York City», que és com un diari del que passava a l’esquerra nord-americana a principis de 1972 i avui només entenen les lletres uns quants historiadors i militants molt cultes). Així que toca escriure unes quantes lletres totalment noves. I dues o tres d’existents que sí tenen sentit tindran canvis molt lleugers, una paraula o dues, que les milloraran. L’antiga «Crucifixió» també tindrà lletra nova i estigma-free.
I a la resta, les modificacions van des de «la mateixa base» (antiga «Tot el que s’ha perdut»: lletra nova perquè dels problemes de cert eclesiàstic amb cert bisbat ja no se’n recorda ni ell) o «base incorporada a un multipista amb pocs canvis» («Llàgrima viva» tindria nova veu però només canviaria una sola paraula -perfeccionisme pur-) fins a «totalment regravada»: «George Harrison (We Can’t It Out)» tindrà una lleu repassada ortogràfica a la lletra, però amb la nova base -pendent de veu i solo- la cançó ha passat de «desferra del ‘Busco Feina/Accident!’ casualment adecentada pel «Feina 2.0» però segueix sent una demo de puta pena amb una veu horrorosa» a ser «All Things Must Pass Part II», i és espectacular, m’encanta.
De fet, en tema bases, només falta la regravació parcial de la base dels «Misticismes» (amb sintes, però que soni a cançó decent i no a demo pedestre), les guitarres a «George Harrison» i a «Shea Stadium», mesclar els mínims nous elements amb «Vol de nit» (antiga), i localitzar la base original de «Vull ser lliure» per a regravar-hi la veu a sobre i incorporar-la al nou multipista (ja hagués fet amb la versió vella, però la veu es nota clipada-txunga i queda fatal en el nou context de l’àlbum refet). I a reescriure lletres i regravar veus. Potser ho pugui completar per Nadal, junt amb el «Charleston».
Les dues que entren al disc són una cosa de l’època del «Busco Feina/Accident!» titulada «Sobre un Estatut» (que necessitarà lletra nova; n’he regravat la base, i promet molt però necessita algun toc més i li passa com a «Summer Night City» d’ABBA: dificilíssima de mesclar), i una cançó nova no del tot acabada que vaig començar a Tarragona, «Vaixells en la nit (Tarragona)», pensada inicialment per a guitarres acústiques però que pot anar més lluny i promet moltíssim (ja n’he acabat la base).
Sobre les dues que cauen per la borda: «¡2000 mosquitos extraviados en la C.P.U.!» és bona, però reconec que li caldria ser ben gravada, encara que el motiu essencial que la tregui de l’àlbum és que simplement no hi encaixa, i junt amb l’anterior track em debilitaven moltíssim el darrer quart de l’àlbum.
I l’anterior track era l’autèntica pífia en un àlbum meu publicat: «Funeral». Vaig fer la part de piano intentant un cert acostament progressiu que, via diverses composicions, em dugués a l’atonalitat amb la que tant se’m donava la tabarra al Conservatori (l’únic intent exitós en aquest sentit va ser «Pripiat» al «1964», que inclou un pont molt dissonant i que no deixa de mostrar-me com ho he de fer si un dia hi torno: dissonant, atonal, però amb una direcció definida i que la gent pugui saber que jo sabia què em feia). La veu la vaig afegir per a tenir repertori per a una audició de Cant, i reconec que la lletra és l’única vegada en què he parlat d’un desengany amorós meu. Però, precisament: entre que la cançó no té cap mena de «punch» i que si l’escolto em retorna l’ansietat, els nervis i el mal rotllo d’una paia que em va dir que no des del principi i que va resultar ser una impresentable a tots els nivells, no m’agrada escoltar una cosa així. És un desastre que ni el «Summer in Paradise» dels Beach Boys. I prefereixo que només quedi disponible certa cançó no molt memorable del «petit complot» amb Tired Hippo (un àlbum que no es toca) que parli sobre tema dones: ja en parla massa gent igualment. M’encanten els discos de divorci. (I sí, «Funeral» i «Llàgrima viva» tenen la mateixa «prota», però almenys «Llàgrima viva» va d’un concert i té algun breu toc de comèdia: no genial, però suportable, i la música és bona.)
Únicament a tall de document: durant unes setmanes, una base anomenada provisionalment «¡Ay, Qué Bien, Estoy Mal!» va ser considerada pel lloc on finalment va «Vaixells en la nit». «Ay!» forma part d’una carpeta amb 24 bases sobreres del «Charleston» i de l’«Irving Park» més alguna cosa trobada en altres carpetes. No té un títol específic i seria repositori d’idees, quasi totes a retreballar en profunditat i de les que «Ay!» en seria l’única realment a punt, amb una part d’arpa fantàstica. Algunes són cançons evolucionades originades en el «Busco Feina/Accident!», i que les noves bases sonin en general més ben produïdes que les originals però amb menys força diu molt de les meves dificultats per a rescatar-les -per sort, n’he trobat els MIDIS originals, impossible aprofitar les versions del «Busco»-.

*****

El Sanctus, versió definitiva allargada per a cor mixt, piano i guitarra baixa acústica opcional, va ser aprovat el passat dia 4, i començat a assajar el 9 (un dilluns, perquè dimecres era Onze). La ruta al 24 de novembre ha començat, i de moment la peça agrada.
Ruta mínima, això sí, perquè el Requiem com a tal està tranquil·lament difunt, tant per raons polítiques (reconec que, sense tenir res a veure amb els catòlics de base ni amb les seves creences, n’estic fins els putos collons del Vaticà, de la Conferència Episcopal Espanyola i de l’Opus Dei) com musicals (un cop revisat amb dues persones de confiança de la coral, encara hi havia massa coses a corregir en l’escriptura coral de diversos moviments, i sobretot l’acompanyament a dos orgues elèctrics era un problema econòmic, i amb un sol teclat la cosa no xutava ni al Camp Nou, pel que em vaig ratllar i «bye!»). Igualment hi havia massa moviments que eren simples modulacions inconsistents entre els quatre o cinc moviments que valien realment la pena, pel que el mèrit real d’aquesta peça avortada és que amb ella hauré après a escriure per a intèrprets reals en una situació d’assaig i concert. Els moviments bons els organitzaré bé per a treure’ls en un àlbum normal meu amb lletres interessants, i la resta va per a un «Duncan Drawings IV» al que ja hi han anat a parar les dues cançons descartades en el «remake-in-progress» del «Feina 2.0» més la cançó abandonada «Vuelve el miedo» a retocar, però al que li falta el tipus de bon material que ha fet dels tres primers «Duncan Drawings» una cosa tan digna i interessant (de fet, ara mateix la seva única justificació real és que no vull deixar el públic sense cap accés als «2000 mosquitos»; clar que sempre li puc improvisar un vídeo estàtic).
El Te Deum? Acabarà sortint, modificat i amb qualsevol altra lletra. En aquest cas, allò a millorar és trobar un text mètric i musicable que em permeti establir una melodia real: si no hi ha Te Deums musicats per grans patums mortes és perquè el text és la cosa més amorfa de tots els temps, i estàs més preocupat per com fotràs la lletra amb calçador que per fer una melodia memorable i bonica. En fi, ja llegiré algun poema que valgui la pena.
Amb el que durant la tardor em buscaré la vida per a compondre una peça llarga en diversos moviments per a piano (o orgue elèctric) i cor mixt per a la coral. I també vull compondre una peça curta per a veu femenina i piano, per a certa intèrpret concreta. Tinc moltíssima feina...