Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dilluns, d’agost 25, 2014

Pack up the plantation!


En poc temps he vist dos concerts de Ran Ran Ran, després de prop d'un any de desconnexió meva no-del-tot-voluntària. El primer va ser una nit de juliol a Ciutat Vella. Un local del que no recordo ni el nom. El concert va ser "per torns", una cançó de l'Albert de Gúdar i una de Ran Ran Ran i tornem-hi. Per sort l'Albert va tenir la millor nit que li recordo, i les dues propostes es complementaven bé, dintre de ser molt diferents. Potser Ran Ran Ran van estar una mica "modositos" pels seus estàndards habituals.
L'altre concert, aquest passat dilluns 18 a una antiga fàbrica del carrer Mozart de Gràcia. Va obrir cartell una noia que ha fitxat pel Mamut Traçut i a la que es veia amb bona veu i amb idees, però que va semblar una mica perduda durant tot el concert (apart d'un problema de perícia: d'aquí a cinc anys serà fascinant veure-la, però de moment treballa amb recursos massa limitats). I llavors... els grans Ran Ran Ran! En un concert potent i ple de seguretat en el que van estrenar un atractiu nou tema i on van tocar la millor "Gernació" que els recordo, amb un Jordi Farreras especialment pletòric. En acabar ells, vaig sortir amb el frn al carrer, tot i que quasi no vam parlar perquè ell estava envoltat de tot el seu ambient d'amics barcelonins i jo m'hi sentia una mica perdut. Un altre dia serà...

*****

El 8 de juny els Visitants vam tocar al Nou Cremat. Un concert accidentadet (vam petar dues cordes!), però rebut amb entusiasme per un públic nombrós i, sobretot, interessant (va venir el Dr. Flo i tot). Una gran ocasió, amb un concert maratonià en què vam tocar tot el nostre repertori i fins i tot s'hi va colar "Nearer My Dog To Thee".
En canvi, el concert del 12 de juliol a la plaça 1 de Maig va resultar problemàtic, per temes d'organització i de sonorització. Clar, que et posin entre unes ballarines flamenques i un humorista no és el més indicat quan toques rock independent, i el que va passar va ser una deserció en massa del públic a la que vam tocar els primers acords de "Shea Stadium", quedant-se només una vintena de persones, quasi totes amics personals. A més, l'interpretació estelar d'"1 de maig" a la plaça 1 de Maig es va veure arruïnada perquè a un dels tècnics se li va ocórrer trastejar amb el cable d'audio del meu sinte a mitja cançó, amb tots els sorolls d'estàtica imaginables i per imaginar. Els nostres amics ens van haver de tranquil·litzar dient-nos que nosaltres ho havíem fet bé. I en arribar al local per a deixar trastos em vaig sentir de tot per haver gestionat aquest concert tan inútil. Si ho arribo a saber dic que no.
Almenys el dia abans (11) a les 11:20 del matí entràvem en antena a El Submarí, el programa de ràdio de la Mariona Tomàs, un lloc on ens hi vam trobar molt bé i on vam brillar, amb actuació acústica breu inclosa. En paraules d'en Jordi Ibáñez Llauradó: "Escoltant en directe les aportacions del marc (es nota que està en el seu ambient, sembla que estigui al bar) i el domini de la distància amb el micròfon del mario. Grans frases: "Paul McCartney té un ego del copón" (lluís), "tots els arranjaments passen per l'aprovació del Lluís, és el boss" (albert) o "vindran Marios a escoltar-vos [al concert de demà]" (la presentadora). Però el millor, evidentment, "Automatic Day" en directe, tot i que la guitarra saturava (potser la del Lluís era massa a prop de l'escarxofa). Molt divertit tot plegat, bona promo. Demà volem sentir "1 de maig" i "Granollers..." atronant la ciutat."

*****

I la nit de dissabte, tercera ronda del triple cartell amb la Haqni i el Pep a La Goleta... que s'ha convertit de manera no premeditada en el primer concert de la Tissana & the Paloma's Haqni Bandz Experience. Estàvem fent un parell de cançons junts i de sobte va entrar tot de gent. La jarana va ser de les que fan època, tothom ballant mentre a l'escenari improvisàvem constantment. I l'Anna de La Goleta estava exhultant. Bé, el 12 de desembre hi tornem!

*****

El 25 de juliol passat, L'Exèrcit d'Islàndia van tocar al Nou Cremat. Una bona actuació, però una mica estranya, en tocar només tres d'ells: la Núria tenia concert clàssic i el Rubèn no es trobava bé. Almenys musicalment la cosa va rutllar prou bé i el públic va respondre. Ara a veure com els va una nova entrada a l'estudi a finals d'any. Mentre, us enllaço una entrevista a en David Amat: http://lamusicaamanseixlesferes.blogspot.com.es/2014/08/entrevista-david-amat-bateria-de.html.

*****



Únicament dir que m'he passat tot l'agost entre mogudes de trastos i obres diverses. Un mes perdut, i van... Mentre, no deixo de pensar en equip, però em sembla que m'ho pintaré a l'oli.

1 comentari:

Toni Noise ha dit...

Bona crònica, i em ratifico. Al concert 1 de maig vau estar a l'alçada, aixi que tranquils i endavant, sou grans!!!