Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dimarts, de març 20, 2018

In the Upper Room

Destaco aquesta entrevista a Carme Trilla (20-3-2018), https://www.vilaweb.cat/noticies/carme-trilla-hem-regalat-el-nostre-futur-als-bancs/, pel seu encertadíssim diagnòstic d’un problema que ens ha dut al penya-segat i sobre el qual s’ha de fer moltíssima pressió perquè literalment ens hi pot anar la vida.

*****

Mentre, i aprofitant aquest any de pagaments i de pausa forçosa, vaig rumiant. La meva amiga María Luisa m’ha ensenyat (20-3-2018) un vídeo xilè sobre cases fetes amb containers. Això ha engegat la meva imaginació, coneixent jo de primera mà com d’espaiós és un container. Al final, mirant per internet m’he adonat que difícilment sigui la millor solució a aplicar a Terrassa, 25 Km. terra endins. Però he mirat dues coses seguint aquest fil mental, i m’adono que la millor opció per a mi depèn de dues possibles variables: 1) un terreny a prop de la ciutat però fora del casc urbà, i aquí el problema no és el preu per metre quadrat, força baix, sinó que no sé veure terrenys prou petits com per a poder-ne comprar un amb una mica d’estalvi o un simple préstec personal (tots els terrenys que hi veig són de proporcions ridículament grans i preus no massa assequibles en conjunt); de totes maneres, un terreny a les Martines o a Can Palet de Vistalegre surt molt més bé de preu que un pis de 30 m2 dins del casc urbà; i 2) una casa prefabricada, i aquí els preus, sense ser assequibles, recorden més al d’un Audi que al d’un Ferrari, tot i que requeririen d’un préstec important o una hipoteca, l’obstacle de sempre. Però car per car, veig més factible això que l’insostenible mercat de pisos a Terrassa ciutat. Ara la feina i trencaclosques és com obtenir almenys part d’aquests diners sense recórrer a préstecs o hipoteques, doncs el meu autèntic obstacle és el banc. I la Pensió 0’25.

*****

Si tot això m’ho permet, admeto que a principis de 2019 m’agradaria intentar un últim afegitó a la meva col·lecció: una guitarra baríton, amb el seu to propi i intransferible. Tiraré pel barat, de manera que si és viable, la meva tria és entre el Squier VM VI i el seu equivalent Harley Benton (del Thomann). Una altra cosa és que sigui viable, amb plans tan potents com un habitatge. Per una vegada, renunciaria a un instrument en favor d’un lloc on viure, si això darrer es pot intentar de manera realista.

*****

Necessita el Philip Glass dels 1980 una revisió? Rotundament sí. És cert que la part més important de la seva obra, i la que a mi em va dur a compondre, és la que va fer als anys 1970, amb «Music in Twelve Parts», «Einstein on the Beach», «Another Look at Harmony, Part 4» i «Dance Nos. 1-5» com a cims més destacats. Però és als 1980 quan estrena estil neoclàssic... i està també molt inspirat, amb partitures com «Koyaanisqatsi», «The Photographer», «Mishima», «In the Upper Room», o fins
i tot obres infravalorades com «Akhnaten», «Powaqqatsi» o «Songs from Liquid Days». I és aquesta part de la seva obra la que ha marcat més al gran públic, i també la que li va obrir la porta a rebre encarrecs posteriors com «The Hours». Una altra cosa és que just a l’inici dels anys 1990 abaixés la guàrdia i no hagi acabat d’encertar el rumb des d’aleshores. Però els 1980 de Philip Glass són l’època crucial en què va demostrar que les seves noves inclinacions neoclàssiques podien ser tan atractives com la seva obra anterior i, a més, arribar a molt més públic. De manera que reivindico també aquests anys del compositor que, per a mi, ho va començar tot.

*****

Dir també que, així com tinc les partitures d’»Another Look at Harmony, Part 4» i «Dance 2», de Steve Reich en tinc les de «Four Organs» i «The Desert Music». Però d’aquest segon encara tinc pendent les de «Music for 18 Musicians» i «Music for a Large Ensemble». I d’en Philip em manquen «Music with Changing Parts» (disponible) i, importantíssima, «Music in Twelve Parts» (no disponible, i em fa molta ràbia no poder tocar la Part 1 als meus concerts ni poder-la analitzar amb tot el detall que voldria). Un cop dit això, reconec que un altre somni seria que ells dos fessin les paus i fessin una composició conjunta. Junts ho podrien encendre tot, fins i tot als seus vuitanta i pocs d’edat.

*****

Fa unes setmanes, esperant per l’assaig de la Massa Coral, vaig trobar els programes d’un concert que s’havia fet poques hores abans, dedicat a la memòria de la Madrona Elias, clavecinista, morta el 2017. Em va saber greu, doncs ella va ser la meva professora de primer i segon d’harmonia, pla de 1966. El temari era bastant peculiar, però ella era prou metòdica i enfocada com per a que jo n’aprengués tot el que se suposava que n’havia d’aprendre. I al final de tot, vaig compondre i estrenar la primera versió dels Misticismes, en plena crisi personal i creativa. En alguna cosa em va motivar, doncs. Vagi des d’aquí el meu homenatge.

diumenge, de març 18, 2018

Key to the Highway

Dissabte 10 vaig ser al Trilogy Rock amb en Maurici Ribera i en Jordi Ibañez, i la meva part d'especial va versar sobre Mike Love dels Beach Boys. Encara va sortir prou bé, tenint en conte que el material audio que duia no era exactament "la crème de la crème". De fet, reconec que darrerament he escoltat bastant el "Summer in Paradise" dels Beach Boys però que això és perquè m'hi he acostumat. En realitat és un desastre, sobretot "Summer of Love" i el "cover" de "Remember (Walking in the Sand)" amb una veu robòtica pèssima. De fet, és difícil d'entendre com un tio tan negat per a la música pot haver format part d'un grup tan imprescindible (en la seva bona època) com els Beach Boys. En fi, encara no he pogut llegir la seva autobiografia (amb "negre"), però la tinc i valdrà la pena que la llegeixi i faci un informe aquí.

*****

Bona tarda al Liceu amb Andrea Chenier. Admeto que el Liceu ha millorat des dels temps en què n'era abonat i tot era... "bizarre", sortir de cada representació amb el cap tocant a terra, i després no recordar més que barrabassades. Em van fer avorrir l'òpera. Dies com avui m'hi reconcilien una mica, encara que m'he de limitar a escoltar la música sense imatge ni subtitulat, o em sentiria malament.

*****

El juny em reservo data per a anar a veure els tallers d'òpera. L'elisir d'amore. Sé que ho faran molt millor del que ho vaig fer jo fa onze anys. Reconec que em va superar, i tampoc no vaig poder aportar res a Belcore: massa limitat per un director d'escena que no em deixava iniciativa, i, siguem justos, jo estava en una mena de pànic. És lògic que no hagi fet òpera més endavant. Un es pot preguntar què hagués estat de mi si no hagués estat sota tanta pressió. Almenys la meva veu post-operació és millor, ara falta trobar temps per a gravar veus de discos, discos que porten anys esperant...

*****

Tinc el meu projecte d'òpera aturat. Almenys sé de què vull tractar: el comitè de crisi durant la crisi dels míssils l'octubre de 1962, amb l'amic JFK per allà al mig. Un escenari únic, essencialitzable a una taula, unes cadires i un plafó amb un mapa mundi. Sintetitzadors i potser una elèctrica de 12. I tot el drama possible, sense necessitat d'històries d'amor massa vistes. Però possiblement sigui en anglès, i segur que hauré d'anar a Londres a buscar una companyia petita que ho vulgui fer. Aquí l'escena oficial és tan tancada i endogàmica que no hi tinc cap possibilitat. A l'estiu em posaré a treballar en el llibret, i que sigui el que Marx vulgui.

*****

Almenys escolto molta música nova. Sempre pop-rock, però és que és on hi ha les novetats. I necessito novetats. Podeu dir que el problema amb el món clàssic és que sempre es fa el mateix, almenys quan el concert és de gran format, i jo necessitava nous aires. En fi, us convido a llegir el Blog d'en Patinet i a participar de la polèmica. Intentaré que sigui una polèmica útil.
I no us perdeu el disc "John Mayall and the Bluesbreakers with Eric Clapton", de 1966. És una festa. Clapton és Déu. (Com al "Layla and Other Assorted Love Songs", que també és un monument.)

*****

I em va anar bé "explotar" emocionalment fa dos posts. Estic molt millor i més relaxat. I estic en un moment d'acceptació: el meu somni de trobar parella és impossible, però almenys hi ha coses que m'omplen i són factibles, com compondre, escriure i la meva col·lecció de guitarres. L'únic que és impossible i a la vegada és imprescindible i urgent és trobar casa. Espero que hi hagi revolució aviat...

*****

R.I.P. Stephen Hawking. No puc aportar molt, a l'escola es van assegurar de fer-me avorrir les mates i ara em trobo que quan es tracta de ciència sempre faig el paperina. Sé sumar, restar, multiplicar i dividir, i com funciona una potència. I punt. Això vol dir que no sé ni el corresponent a l'antiga EGB. Quan es tracta de coses potents com l'Anàlisi de Fourier, la Retícula de Gauss o els fractals, navego per internet o directament he de deixar el llibre. Em sento un imbècil.

*****

Des de la tardor passada que em manca per arribar l'AKG D-112, micro que és l'estàndard de la Indústria per a gravar bombos i baixos, i que vull tenir com a part d'una minicol·lecció de micros per a emprar com a enginyer de gravació, col·lecció que per la resta és ja sencera, i així anar tancant temes. En un o dos anys també m'agradaria tenir un parell de rèpliques del compressor UREI 1176, sé que n'hi ha una de molt bona per 500€ (el WA76 de Warm Audio) i vull poder-hi experimentar. Per desgràcia, no hi ha rèpliques accessibles del Fairchild 670...

*****

Mentre, reconec que no sé què se n'ha fet de tres pedals que aprecio moltíssim i que són segur a la meva habitació, però que ho dissimulen molt bé: els BOSS Metal Zone, CS3 i Blues Driver Waza Craft. Aquest darrer l'he substituït per l'Angry Driver, però és difícil de fer servir en directe. Un pedal només per a estudi, i... "angry a lot".

*****

I des d'aquí un homenatge a la versió orquestral d'"Isn't It a Pity" de George Harrison, al meu entendre la cançó més perfecta que hagi fet mai un beatle. Profundament inspiradora.

diumenge, de març 04, 2018

Inici de març confús

No hi ha tractament mèdic pel caos que descrivia al darrer post. Molt, molt trist. Però almenys em va anar bé explotar d'una punyetera vegada. És una cosa que hauré de fer periòdicament, donat que ningú no m'ho voldrà solucionar.
"Creo que lo mejor es no tener pareja y punto. Nadie necesita un ego desatado en casa. De hecho, es genial no tener que darle explicaciones a nadie si te da por comerte una pizza mientras ves boxeo por la TV a las tres de la mañana."
"Admeto que ser pare és una cosa que m'estalviaré, no ho hagués fet gens bé en tot cas."

*****

"No acabo de trobar temps per a continuar la meva novel·la. Però almenys la decisió d'emprendre una segona carrera com a escriptor està presa. Ni que sigui perquè podria ser la manera de signar un contracte sense comprometre la meva música. I a més és un repte personal, una manera de créixer cap a una altra banda."

*****

Estic en dues rondalles de cançó espanyola (tot un món si es fan ben fetes, tot i que de moment molt ben fetes no estan), i a més he entrat al grup de teatre de l'associació de familiars, on em diuen que sóc molt bon actor i és una sorpresa. Clar, la darrera vegada que vaig fer un treball de tipus teatral va ser a l'assignatura de Tallers d'Òpera fa onze anys, i va ser un desastre que em va fer creure que no tenia cap capacitat com a actor. Així que m'estic redescobrint, i sorprenent-me amb mi mateix. De passada, està molt bé veure actuar, i actuar bé, gent que té altres motius per actuar que no pas sobrecompensar els seus egos i les seves inseguretats. En aquest sentit, al conservatori vaig conèixer a gent força preocupant que en algun cas m'ho va fer passar realment malament.

*****

Molt decebut amb els que haurien de ser els nostres partits. El que estan fent és de vergonya aliena. Adonar-me que l'únic motiu que hi ha per a votar-los és no regalar un vot al bloc del 155... Em sento estafat, i no sóc l'únic. Som més de dos milions de persones convençudes que a dins d'Espanya no tenim més futur que ser maltractats, i que volem marxar. Com podem saltar-nos el Parlament i les seves colles d'idiotes? En tot cas, fins i tot Carles Puigdemont ha admès que va ser un error no implementar la República el del d'octubre de 2017. Però almenys ho reconeix. Al Parlament no admeten res que valgui la pena. I a Madrid encara riuen ara. És aterridor.
Una pregunta: a Terrassa encara tenim alcalde?

*****

Puja el preu de l'habitatge. No han après res. I el problema és per a tota la societat. Les meves condicions són un habitatge per un màxim de 21.000€, amb una hipoteca pel 100% del valor de la transacció incloent impostos i gestions, i que la concessió de la hipoteca estigui garantida. Sinó, no hi ha tracte, i això no ho diu la meva imperiosa necessitat de trobar habitatge propi sinó que amb els seus preus i barreres no hi ha tracte possible. Vull pagar pel meu habitatge, però necessito poder-ho fer, ha de ser factible. I res d'això no apareix a un horitzó immobiliari caracteritzat pels castells a l'aire i els fons voltor.

*****

No puc dir què, però he estat component com a intent de trobar algun caler, cosa que pot fallar. Deixem-ho aquí. Si falla, ja tinc compost (no gravat) mig Duncan Drawings IV. És el moment de buscar-me la vida...
Àlbums? Encallat en què no trobo temps per a gravar veus en els vells projectes que les esperen. Com a possibles nous projectes, un de segur és treballar les restes que van quedar del "Random Rain" per a fer un darrer àlbum instrumental. És factible, i una via per a poder presentar àlbum a la primavera, o almenys de tenir feina feta per a quan la necessiti si mentrestant puc acabar vells projectes com el Disfunctional, el 1980 o el Santuari (més la regravació de veus d'Himnes, les originals tenen massa defectes). També penso en fer àlbums de guitarres, però aquí ja he fet algun intent de demo i reconec no acabar de veure el camí. Vull dir que sí, em veig amb cor de gravar rítmiques, però no tinc manera de garantir un àlbum amb la meva qualitat usual. I no vull fallar, no vull avorrir. Almenys sé que he de trobar un nou camí i que la via MIDI es pot esgotar molt aviat.
I També he de localitzar una antiga base, la de la "Crucifixió", a la que he de posar una nova lletra i títol. Com "MR Blues", és una cançó que queda penjant, possible carn de DD4.
Almenys el "Te Deum" està acabat des de finals de desembre. Només sis minuts, però pot impactar. I està emparaulada amb la Massa Coral per a 2019, en el 75è aniversari. Si tot acaba bé, podria ser el moment en què el públic terrassenc em notés com a compositor per primera vegada. Estic esperançat...
També m'agrada el moment pel que passa Visitants, que és una unitat d'èlit i a més ens compenetrem molt bé com a persones. Pega? No surten concerts. Però és que no surten per ningú, excepte que siguis un grup de tribut, la darrera plaga a espatllar-ho tot.