Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dijous, de desembre 06, 2018

Ran de mar

Els amics de Ran Ran Ran han tret nou disc: “Ran de mar”. I és el millor que han fet en la seva carrera. Fins ara duien dos àlbums més: un primer recull de demos, necessàriament lo-fi, i un segon àlbum, “L’hereu”, que era l’autèntic debut, amb una història a explicar via bones cançons, però que acabava devorat pel seu extraordinari single, “I un vers”. Però precisament, aquí totes les cançons són bones, estan molt ben gravades (Valentí Adell i l’enginyer Josep Tvrdy del Vapor Studio de Sabadell es pengen les medalles), i el so és preciosista sense prescindir de l’essència de directe d’uns Ran Ran Ran madurs i en estat de gràcia. Encara no sé si aquest disc aconseguirà ser reconegut per un públic que ara mateix està més pendent de les desgràcies polítiques que ens fan des de Madrid i al que l’ANC, Òmnium i la Plataforma per la Llengua no els ofereixen sinó velles cançons d’entre vint-i-cinc i cinquanta anys d’edat. Però si hi hagués una mica de justícia en aquest món, «Ran de mar» ja seria un clàssic. Perquè és una lliçó de mestre de com fer música en català que pugui agradar a un públic madur i exigent i ser vigent durant anys. Ran Ran Ran tenen un missatge per a nosaltres, val la pena que els escoltem.
La presentació es va fer tocant el contingut del disc (i algun extra) el 10 de novembre de 2018 al CC Sant Agustí de Barcelona. Jo m’hi vaig haver de colar perquè no tenia un duro. Però va valer, i molt, la pena. Uns Ran Ran Ran al cim del seu joc van tocar per a una sala plena (gent dreta!) en un concert perfecte en el que van mostrar tot el seu potencial i encara més. Concerts com aquest dignifiquen una música en català que fa dècades que va escassa d’aconteixements així. I el públic present responia. Només ens faltava arrencar-nos per buleries. Catalunya, escolta!