Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dimecres, de setembre 15, 2010

Ja podeu escoltar-me al podcast de Ràdio Sant Joan:
http://www.trilogyrock.com/podcast/207-lluis-paloma-entrevista-acustic-sessio-musical.php . Amb 100 minuts de durada, segurament serà l'entrevista més llarga que em facin mai, però ha estat la manera: crec que és prou divertida i a més cobreix molt terreny. Les meves més efusives gràcies a la gent de Ràdio Sant Joan, especialment al Maurici.
També vull parlar d'un àlbum especial d'un grup molt conegut. ABBA no tenen molta reputació alternativa, especialment amb 370 milions d'àlbums venuts. Però, encara que soni estrany ara, hi va haver un període, cap a 1981-82, en què ABBA van anar de capa caiguda, comercialment parlant. I és curiós que fós llavors que treguessin un àlbum tant seriós i coherent com "The Visitors", que alguns crítics van comparar amb l'obra d'Ingmar Bergman i altres referències importants. No és que deixessin de sonar a ABBA: les harmonies vocals i els sintetitzadors són a bord. Però són cançons de divorci ("When All Is Said And Done"), del temps que s'escapa ("Slipping Through My Fingers") o fins i tot velades alusions a la Guerra Freda ("The Visitors"), amb només un tema més lleuger però també impecable, "Two For The Price Of One", sobre respondre a un anunci. ABBA havien madurat... però no era tanta la gent que va prendre nota. Van vendre'n mig milió d'exemplars, el qual és digne, però lluny de les supervendes de qualsevol dels seus treballs des d'"ABBA" (1975). Afegeixo que el 1982 van fer unes últimes sessions pel que van ser dos singles que van vendre molt poc i que van fer que el grup "s'aturés" (per a no rearrencar mai). Un dels temes us el recomano com a coda a "The Visitors": "Under Attack", molt ben produïda.