Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dissabte, de setembre 30, 2023

El dia de la poma

 

Escoltant el «Matinada» m’he adonat de què ha fallat en el «Nukes, Baby!»: part dels seus temes son els sobrants del «Matinada». A la vegada, quasi tota la resta va ser enregistrada basant-se en la tècnica bàsica d’arranjament dels meus murs de so: piano per octaves i guitarra de dotze cordes amb sustain incorporat doblant el piano per octaves, i llavors baix doblat amb guitarra de dotze cordes seca, més timbala i arpa mono. Més percussió a càrrec de jingle bells, pandereta i triangle fent la pulsació bàsica. El problema és que fer-ho tot amb aquesta base m’ha donat un disc indistint i amb un enorme «dejà vu» mancat d’energia; es nota que en bona part va ser fet sota una pressió increïble, i en pilot automàtic. És un mal disc pels meus estàndards. I em pregunto què podré fer després. 2023 no és un bon any per a mi. En tot cas, tant el «Nukes, Baby!» com les desferres de la carpeta «Side 1 Stereo» els he copiat a un disc dur extern i els he esborrat del meu disc dur de sistema. I a reposar.

Espero poder escriure alguna cosa durant la tardor. Enyoro escriure.

Començo a tenir clar que «Matinada» és el meu millor disc en el meu estil de sempre. Ja no em cal fer-ne cap més en aquesta vena. Toca experimentar. Cal fer el burro.

I, sí, sé que el meu pitjor àlbum és el «Busco Feina» original de 2006, inèdit. Totes les cançons n’han estat reenregistrades per a d’altres discos meus, versions que a la fi son decents – única excepció, «Automatic Day», que ja el 2006 va ser inclosa al «Busco Feina» en la seva mescla definitiva –. Però, amb l’excepció de la mateixa «Automatic Day» i d’una versió destroyer de «1 de maig» que és al meu segon compte de Youtube, no autoritzaré la publicació del meu projecte més vergonyós, fet l’estiu de 2006 en poc més d’un mes per a intentar aconseguir contracte discogràfic amb alguna discogràfica, i clar, l’havia de fer ben malament. Que quedi clar, no és que jo no vulgui fer material comercial, és només que el vull fer bé, i això a certs despatxos ni ho entenen. I comercial no té per què dir mediocre. Els Beatles eren comercials. ABBA eren comercials. Els Rolling Stones, Pink Floyd, Bruce Springsteen, la millor musica disco... eren comercials. Amb aquestes darreres mencions, queda clar què vull dir. Estic d’acord a fer música comercial i que surtin els números, simplement no vull fer desastres només perquè a certs despatxos no saben distingir un piano d’una palmera. Cal fer-ho bé, i assegurar-se l’èxit. Molta gent no escolta música en català perquè l’oferta és llastimosa (una situació que em preocupa especialment).


*****


Escolto disco en forma de singles, el format pel que va ser pensat. Em refereixo a singles com a cançons d’èxit que tinc al meu disc dur o que escolto per internet, no solc comprar vinil si em queda una altra opció. Però definitivament les següents cançons em semblen bones, en un gènere que era dificilíssim d’executar a la dècada de 1970: «I Want Your Love» i «Good Times» de Chic, «Get Down on It» de Kool & The Gang, «September» d’Earth, Wind & Fire, «I Feel Love» de Donna Summer (aquesta cançó, produïda per Giorgio Moroder, és una de les cançons més importants de tots els temps), i «Night Fever» i «Stayin’ Alive» dels Bee Gees. Hi ha molt més, però amb això ja teniu feina, i de tant en tant algú més ha afegit un nou bon disc al canon. I fins i tot un grup no tan estelar com Village People ha aconseguit ser fonamental a nivell sociològic: un públic heterosexual i en alguns casos homofòbic ballant els èxits d’un grup clarament gay (no tots ells eren gays, però quasi, i fins i tot els seus productors ho eren, és un grup amb molts codis en aquest terreny). De totes maneres, el cansament últim del públic amb el disco a mitjans de 1980 va venir no només per saturació (a la ràdio no punxaven altra cosa), sinó també perquè el públic nord-americà més conservador va «captar» el subtext gay del disco i s’hi van rebelar (la forta «Disco Demolition Night» de 1979 ho va fer patent de la pitjor manera possible). Però clarament prefereixo el disco al lamentable panorama d’èxits d’ara, on només Rosalia se salva. I tinc clar que en uns tres anys com a molt tota la llista d’èxits haurà estat generada per intel·ligència artificial, una situació que a les multinacionals els encantarà (no vull ser alarmista, només observar que a la intel·ligència artificial no caldrà donar-li drets d’autor).

Altres cançons no exactament disco però molt relacionades son «Love’s Theme» de Love Unlimited Orchestra, o «You to Me Are Everything» de The Real Thing. I cal mencionar «Disco Duck» de Dick Rees com a single paròdic que mereix molta més bona premsa de la que té.

Hi ha molta més bona música de la que podrem escoltar en una vida. Millor que no perdem el temps amb la que ens arriba ara mateix des de les discogràfiques.


*****


Reflexionant sobre aquest darrer any a internet, m’he trobat sortint de totes les principals xarxes socials: Facebook, Twitter (ara X com per a esborrar-la) i Instagram. De moment tinc un compte a MeWe que no faig servir gaire, i el meu compte a Mastodon va desaparèixer degut a una pífia de l’administradora del servidor. Igualment, crec que he fet molt bé, al final ja tot eren nervis: memes insuportables, estafadors, anuncis, usuaris poc fiables. Conservo els xats, però res més. Millor, per a un any molt difícil. I reconec que prefereixo parlar amb mi mateix, o expressar-me via aquest bloc. Quan pugui, m’agradarà refugiar-me a una casa. La societat actual cansa.

És veritat: compàs d’espera fins aquest dilluns. No faig res deliberadament: mirar de mantenir la calma. Ha estat un estiu inútil. He hagut de perdre el temps.

No penso crear-me un compte a Tik-Tok. No em resulta útil. Soc un home de continguts seriosos i pausats. Admeto que en 2023 em va molt bé donar-me una pausa.


*****


Reconec que una de les meves raons per a no tenir TV és que la meva mare la veu sovint i només hi sento que crits (altres raons son més conegudes: publicitat i dirigisme polític). Això m’ha fet pensar. I quan em pugui posar a intentar un curtmetratge, les idees de base son no emprar actors (per tant, res d’argument) i un vídeo totalment mut de no més de quinze minuts. I mirar de crear imatges prou interessants que puguin mantenir l’atenció de l’espectador durant quinze minuts. No soc un bon càmera, pel que tindré un apartat de filmació complex, i Terrassa no ofereix molt per filmar. Segurament tot serà pospo com en els meus vídeos. Però mirant de buscar noves tècniques: no vull fer exactament el mateix que ja he fet. De moment, allò que he filmat aquest setembre anirà per a vídeos d’unes poques primeres versions de cançons que ja han sortit, sobretot «Vull ser lliure».


*****


Segurament hauré d’esperar a divendres 6 per a poder començar a plantejar un possible llibre de ficció. En tinc la idea, però no el pla. I el primer que s’ha de fer en escriure llarg és planificar, des de fer una sinopsi fins a fer fitxes dels personatges o fer un esquema detallat de què ocorrerà a cada capítol. També, mirar d’assegurar-se que no hi ha errors: fins i tot així hi haurà errors, però sempre és millor mirar què funciona i què no mentre encara estàs planificant. Ja m’ha passat dues vegades de començar una novel·la pel primer capítol, només per a estampar-me al poc de començar el segon capítol. En un cas, tot el que el protagonista havia de fer era anar a comissaria a denunciar els fets (amb el que no hi havia novel·la). En l’altre, el que jo volia explicar xocava de pet amb la realitat de l’època, amb el que era impossible que passés el que jo anava a explicar (i veig que no soc molt bo amb la documentació). Aquesta darrera història l’escriuré algun dia... a base de situar-la en un buit històric, temporal i geogràfic totals, de manera que la realitat històrica no em pugui aixafar l’únic que pretenc, que és explicar una bona història. M’hauré de fer trampes al solitari, és cert, però no puc permetre’m haver de llençar una bona història a la paperera. En tot cas, no crec que fos una trampa tan greu si la comparem amb «El Codi Da Vinci» de Dan Brown, on la trama (fins on hi ha una trama) se sustenta en un munt de teories conspiratives de rerefons cristià que no tenen cap base històrica (i llavors Dan Brown no baixa del burro sobre que s’ha documentat excel·lentment bé; a la vegada, una novel·la que com a «ganxo» es centra en teories cristianes té tots els números per a no interessar a gent com jo, i hi tinc tot el dret).


*****


La nit és negra. No puc ni pensar.

Vull viure.


Era el temps de l’hora màgica,

quan el refugi semblava etern.

dimecres, de setembre 27, 2023

El Lago de Como (The How Lake)

 

8-9 de setembre: nit de reformes del «Side 1 Stereo» i del «Nukes, Baby!» En el fons, intercanvi de cromos. Però m’ha sortit un «Side 1 Stereo» d’onze temes, 45 minuts, i sense fissures, mentre que al «Nukes, Baby!» només li falta un últim tema final de quatre minuts, de nova composició (ja té onze temes, en la seqüència correcta i amb els títols correctes). La diferència: treure dos temes no tan bons. Un l’intentaré regravar en plan ambiciós perquè té potencial per a ser un gran final, tot i que l’enregistrament existent és decent, sense acabar d’estar al nivell. El tema que queda penjat és el dolent, es nota que vaig generar-lo a partir de restes i no qualla. (Tampoc no sé què fer dels tres temes per a banda, que no responen als meus estàndards habituals.)

Fins i tot així, és cert que acabaré el «Nukes, Baby!» amb una certa intenció de tenir-ne una versió acabada, típica meva, com a coixí de seguretat. I llavors, més endavant, regravar-lo sencer, a partir dels mateixos midis però buscant sons canviats, i al final decidir quina és la millor versió. (El «Side 1 Stereo» ja el deixaré així, o com a molt provaria algun overdub «per a trencar» en algun tema concret: no deixen de ser els temes bons de les sessions.)

He aprofitat per a fer bolcats de dades i reunir restes de discos previs en una mateixa carpeta per a cada un. La veritat és que hauria de poder renovar discos durs.


*****


El nou single dels Stones, «Angry», és prou decent, però que el millor sigui la noia del vídeo ho diu tot. Almenys no és la pallissa que va ser el seu àlbum de blues del 2016. Falta veure com serà el nou àlbum. «A Bigger Bang» va ser molt bo. No espero que ho sigui tant, però esperem que no els hagi sortit un «Dirty Work II», la veritat és que «Angry» sona força vuitantera per a ser dels Stones (i el vídeo tira de noia – de nom Sydney Sweeney – i de nostàlgia).


*****


Matinada de l’Onze: des de la tarda de diumenge he treballat en un tema que vaig gravar dissabte però que no em va quedar del tot bé. He acabat ajuntant la resta de temes (excepte els dos temes llargs de ball, que no encaixen bé enlloc i que de moment he deixat a un esquelètic «Side 1 Stereo» a refer) al «Nukes, Baby!», que he treballat a fons. El «Nukes» son ara, i finalment, vint-i-tres temes, 75:15 de durada: un «doble LP». Encara no sé si és bo, però funciona millor que dos discos separats, i hi ha alguns darrers tocs de producció. I és un àlbum completat en Onze de Setembre. Ja veurem quan sortirà, això sí. Jo diria que gener de 2024 com a mínim. No deixa de ser l’entrega final en el meu estil de sempre: no dóna per a més, ja és repetir-me. I potser preferiré, d’ara en endavant, entregar un àlbum per any, ben fet, i provant de canviar, d’aprendre noves tècniques i nous estils. Amb el detall important que el meu àlbum numero quaranta queda de nou per a fer. M’agradarà si acabo tenint cinquanta àlbums, tots prou bons en el pitjor dels casos.

Una altra cosa és que, en altres plantejaments, no té per què ser la fi del Patinet melòdic. Tinc idees per a fora de la meva discografia.


*****


Matinada de diumenge passada en blanc, preparant tot de documentació. Tractant de lluitar per la meva llibertat perduda. Tinc la sensació que serà duríssim.

Dimarts: un de dos passos importants queda enrere. Tinc reunida tota la documentació. Toca esperar al segon pas.

Tinc ganes de ser ja a finals d’octubre. Estan essent unes setmanes esgotadores, ja en general. Una de les coses que havia d’escriure no l’he poguda fer. És un setembre massa dens.

Realment somnio amb trobar un lloc per a viure, amb un lloguer molt lluny dels preus de mercat.


*****


Ja han publicat el resultat del premi de poesia. Ha guanyat un altre. Quan tingui una estona, publicaré el meu poemari... en anglès. I sí, ja veig que hauré d'escriure un poemari amb una rima i una mètrica perfectes, encara que faci dormir. Definitivament, a Catalunya no està permès tirar endavant.

Potser el tema del meu proper poemari avorrit ha de ser la impossibilitat del llenguatge clàssic per arribar on vull arribar. Defensar les meves posicions.

(Poemari publicat, en anglès, i em quedo fresc per al que hagi de venir.)


*****


Al «Nukes, Baby!» m’hi falta alguna cosa. Tinc els temes, però no sempre tinc el so. Toca pensar...

Tinc també la sensació que aniré a mig gas mentre no trobi un espai per a mi. No puc ni reconfigurar l’estudi, no tinc espai.


*****


Sopar Estellés. Hi he recitat un parell de poemes. Ha estat un sopar d’allò més interessant. En Miquel Pujadó hi ha brillat, i hi havia una companya d’Un Munt de Mots per allà. En tot cas, a aquest nivell modest les coses ens van bé al Grup Minerva. M’estic passant les tardes al Coro Vell rebent quadres, i comença a fer goig. Tot i que és un setembre potent. Octubre també ho serà, però una mica menys. Llavors, escriure.

Prenc nota de Vicent Andrés Estellés.


*****


Un dubte: per què hi ha patinets elèctrics però no patinets acústics?


*****


Estic agafant bastant afecte al meu àlbum «Matinada». El vaig fer amb ànim que fos el meu «Sgt. Pepper» i diria que no em vaig quedar gaire lluny. Sona preciosista i tots els temes son bons. Em falta saber com difondre’l. Com sempre.

I també m’agrada l’«Electric Landlady», ple de temes senzills que amb la producció agafen ganxo. El recomano com a introducció a la meva obra. I és el que el «Feina 2.0» hauria pogut ser si l’hagués pogut fer al meu ritme i sense pressions: fresc, natural, fluid.

En canvi, l’àlbum inèdit, el «Nukes, Baby!», no em convenç del tot. Crec que necessito alguna cosa més potent (dues, de fet) si vull tornar algun dia amb els meus àlbums trenta-nou i quaranta. Tal com està, el «Nukes, Baby!» és el meu Rareses 4. Puc plantejar-me de regravar-lo del tot, però a la vegada crec que necessito algun truc nou que el faci realment rellevant. Ara mateix està força bé, però ni és el «Matinada» ni és rellevant per a algú més que els completistes. Crec que he fet bé de parar. Algun dia tornaré, però necessito que aquell dia sigui l’inici d’un segon acte de la meva carrera, no un simple dia de la marmota i anar tirant. I una de les pífies del «Nukes, Baby!» és que és un dia de la marmota. L’altra pífia és que triga massa a oferir algun tema rellevant, no és un doble LP consistent. Reconec que alguna cosa se me n’escapa. «The more you think, the more you stink»?


*****


No estic parlant gaire sobre política. Les notícies que rebo son saboroses, acabi com acabi tot plegat. Però també reconec que tinc tantes coses a resoldre en la meva vida personal (i serioses) que no puc estar per tot. Necessito guanyar un parell de batalles, i això fa que no pugui gastar energies en ocupar-me del Gran Món. Reconec estar cansat. En algun moment m’hauré de jubilar i retirar-me del món.


*****


Dimarts 19 vaig passar per Casa Farràs, la darrera visita. Se’m farà estrany que no hi siguin. I ara no tinc cap motiu en particular per passar pel carrer Gavatxons: Casa Farràs ja ha tancat. La de coses que els vaig comprar. I sempre em faltaran aquests darrers dos anys.


*****


Tinc un carretó de magatzem, dels bons. El vaig comprar a principis de 2008 a una ferreteria del carrer Joan Monpeó, inspirat per carretons similars que havia vist en magatzems quan treballava de mosso d’ídem. Certament la compra més útil que he fet.

Aquests dies he estat mirant coses de magatzem per a una amiga a qui finalment no han fet falta. Però, mirant webs, vaig veure transpalets a la venda, i no terriblement cars. Un transpalet a un domicili particular no té gaire sentit, especialment quan un sap que no tindrà espai en el millor dels casos. Però reconec que he sentit nostàlgia. La meva era una feina dura, pesada i avorrida, però crec que em defineix molt bé. En el fons, sempre seré un mosso de magatzem.


*****


Darrer toc al «Nukes, Baby!»: treure’n la dèbil «Today Said We Things». 22 temes. Funciona millor. Amb això, em rendeixo. I passo a pensar en altres projectes. (De fet, «Today Said We Things» sembla encaixar bé amb les dues «coses» electròniques que hi ha ara a la carpeta del «Side 1 Stereo». Xiripa.)


*****


«Els extremismes equivalen a mentalitat tancada. I si un extremista es troba que ho té tot controlat, es relaxa almenys una mica, fins i tot pot fer alguna concessió controlada, precisament perquè està segur i ho té tot com vol. Però als seus líders això no els interessa, i el mitjà que tenen per a radicalitzar encara més un extremista és la por. Per tant, l’espanten. Fins i tot amb mentides: una persona de mentalitat tancada no vol ser informada, sinó que li confirmin i reforcin els seus prejudicis. I a can Ñ això ho fan constantment, de fet han entrenat a tots els seus per a que saltin constantment encara que no sàpiguin ni per què. Estic segur que el discurs derrotista de Feijóo i tropa està buscant que passi alguna cosa molt bèstia. Especialment si hi ha repetició d’eleccions. Recordeu-ho: sempre la mateixa obsessió. La part divertida de tot això és que no conec ningú que li hagi trobat cap utilitat a la unitat d’Ñ.»


*****


Per curiositat, he copiat a la carpeta «Side 1 Stereo» les tres bases que tinc assignades als Visitants. Espero que les arribem a convertir en temes junt amb ells. Però si no es procedís, a la carpeta «Side 1 Stereo» hi ha ara els dos temes llargs electrònics; el tema «Today Said We Things» descartat; dues demos que reclamaran el toc típic meu i que han sobrat dels anys; les tres peces mediocres per a banda valenciana; i els tres temes per als Visitants, un dels quals també va ser descartat en el seu moment. Onze temes, quasi quaranta-sis minuts força fluixos en conjunt, però resumeixen la part de la meva obra que ha quedat surant en l’èter. No deixa de ser el meu pitjor àlbum, totalment inconnex i desorientat. I, sí, estic parat degut als esdeveniments, pinta que serà un curs molt difícil per a mi, però almenys tinc clar que quan pugui tornar a gravar, els deures son fer gravacions molt radicals en cerca d’un nou so. El cert és que el llarg «Nukes, Baby!» funciona a grans trets, però no sé què fer-ne perquè no és excitant i és més del mateix, de fet no tinc moltes ganes d’editar-lo. De fet, he decidit que no el publicaré, almenys no sense tornar a enregistrar-lo totalment i amb algun nou enfocament. Alguna vegada havia de fallar, i la dupla «Side 1 Stereo/Nukes, Baby!» ha estat aquest moment. Amb un any com 2023, no m’estranya que no pugui centrar la meva ràbia: massa distraccions, massa merder (aquest proper dilluns és crucial).

I aquest octubre toca posar-me a escriure. És urgent. Ja he perdut la possibilitat de participar en un premi que m’urgia.

Les crisis creatives sempre s’esdevenen em temps de caos vital i nervis. Per sort, no crec que torni a viure’n una com la de 1994-97. Sé el remei: tranquil·litat, espai i temps. I concentració. Potser el problema és que rara vegada la vida m’ho ha donat. Sempre enyoraré març de 2020, quan se’m van obrir totes les possibilitats.


*****


Crítics teatrals denuncien que Nostromo Live els ha deixat sense invitació per l’obra ‘The Producers’ (27-9-2023)


«Els crítics sempre tindran l'opció d'anar a veure i ressenyar-nos el treball d'un munt de companyies independents que poblen els Països Catalans i que fan un treball seriós i creatiu. Companyies que precisament el que necessiten és difusió i accés al gran públic. Per cert, moltes d'aquestes companyies no son a Barcelona ciutat. És bo que els crítics ho tinguin en compte, en un moment en què el món del teatre professional ha deixat d'oferir bones obres, sobretot en català. Cal una renovació.» (Escrit per mi, des de les meves sensacions que fa temps que no em crida res.)


*****


He sabut que he de cantar en un concert de cobla i cor. El problema, el repertori: mediocre i arxisabut. He acabat escrivint als organitzadors, amb correcció però manifestant la meva incomoditat. Sempre manifestaré que tots els catalans hem d’assolir l’excel·lència i la feina ben feta. Fer-ho malament és de mal patriota.


*****


«Synchronicity I», de The Police, és la canya.

dimecres, de setembre 06, 2023

Sobre l’atzarosa vida sentimental dels tortellini

 

Bona entrevista al Malarrassa (gràcies infinites!): https://malarrassa.cat/cultura/lluis-paloma-reivindiquem-lart-popular-i-de-base-fet-a-tallers-al-carrer/


*****


He afegit un “overdub” a “Dated Data” del “Nukes, Baby!” i tanco l’àlbum. Decentet, però necessito acompanyar el «Side 1 Stereo» i aquest amb almenys dos àlbums progressistes. Seria com a mínim per l’any que ve, si no més endavant. A partir de l’octubre, les dues gravacions preferents seran una segona entrega d’Aristòtil-Sud... i un àlbum tipus «Suburbia» firmat pel Monstruo i amb portada friki. Publicar via àlies, amb un cert factor de «novelty» còmica.

I hi ha alguna cosa en el so del «Nukes, Baby!» que no l’acabo de veure clara. A veure si l’hauré de regravar... (El «Side 1 Stereo» de dotze temes sí té prou fil com per a merèixer una publicació, tot i que trigarà. Necessito que hi hagi públic esperant-lo.)

El setembre el passaré escrivint. I escritrenta. I escriquaranta.


*****


Ha estat un agost de pensar molt, i tinc una mica de por de ser pedant. En el fons m’agrada la vida obrera, i tinc la sensació que alguna cosa en mi no hi encaixa quan hauria de ser el contrari. I no, no m’agrada el pensament de classe alta.


*****


Sempre tindré el dubte de si quan el Grup Wagner fa les bestieses que fa, les fa amb la banda sonora de la Cavalcada de les Valquíries.

(I, sí, el tal Prigozhin era una ruïna d’home, però crec que tothom té clar que el fill de Putin ha consumat la seva venjança. Venjança que a la curta li surt molt bé, però veurem a la llarga. Aquest tio és perillós... massa perillós...)


*****


Recomano l’exposició d’Urumumi a la Sala Paüls. Art digital molt ben enfocat. Ni idea de com ho fa com a músic, però en el vessant d’art digital s’ha guanyat un fan. Mons impossibles. Ja era hora que algú a Terrassa se sortís de les típiques casetes, bodegons i monuments terrassencs. Necessitem nou art. Urumumi ens en presenta el prototipus acabat. Felicitats des d’aquí.


*****


M’he baixat tot de VST gratuïts. Tots tipus overdrive/distorsió, excepte per un chorus. Una possible arma meva d’ara en endavant.


*****


He penjat un parell de coses a MeWe, que m’he de començar a prendre seriosament. El tema és que també les volia penjar a Mastodon... i m’ha desaparegut el compte! No l’havia fet servir gaire, la veritat, però hi comptava per a fer-lo servir a partir d’ara. En fi, hauré d’obrir nou compte...

(He trobat el per què: l’administrador del servidor va tenir un problema informàtic i l’única manera de resoldre’l va ser formatar el disc dur del servidor. Un altre dia m’obriré un compte nou a un altre servidor i en paus.)


*****


M’ha agradat la intervenció de Carles Puigdemont des de Brusel·les. No sé fins on arribarà, però almenys ho està intentant. Ja era hora. Sobre Madrid, no son més burros perquè no s’entrenen.

Però cal moure’s. El confinament ens va treure tota l’empenta. En general els catalans debatem molt, però no estem actuant.


*****


He decidit canviar la cançó 8 del «Side 1 Stereo» per una amb el mateix títol, pendent de ser escrita i enregistrada. I amb la idea que aporti alguna cosa, en el sentit de tocs electrònics. La que acabo de treure no quallava, es veia com una cançó menor. I a la vegada, simplement treure aquesta cançó menor no funcionava bé: era un bon enllaç, però era fer una cara A de més del mateix i una cara B massa curta i que no encaixava. Cal fer una nova cançó 8.

A la vegada que aquest estiu no he escrit res, i em fa molta falta. El curs 2022-23 ha estat massa cansat i amb massa fronts oberts. Un d’ells em preocupa especialment.

Mentre, he agafat costum de veure els meus vídeos musicals. Aquests dies he retocat el de «Chile»: mateixa música, remuntar els millors plans, treure els plans de la mosca i un parell de plans lletjos més. Ara funciona: https://www.youtube.com/watch?v=ypdRRThixg8. En general, m’he convertit en una mena de mestre de la postproducció. El problema és que com a càmera no soc pas millor que fa catorze anys, quan vaig llançar-me a filmar-me material per a vídeos. Sí que he desenvolupat un cert ull per a detectar plans que no funcionen. Però, entre nosaltres, em costa trobar coses que pugui filmar pel meu compte i que siguin interessants. I, per exemple, al vídeo per a «Astrosurfing» es nota que estava provant coses però que no hi havia un fil conductor o un propòsit. Jo fallo, i Terrassa em falla una mica, també. Suposo que si filmés a Nova York o a Chicago, em sortirien meravelles, just pel fons urbà tan espectacular. (Una altra cosa és que ara potser hauria d’incloure-hi un munt de gent col·locada amb Fentanil rondant per allà. Allò és la nit dels morts vivents.)

Si més no, tinc dues idees pel futur. Una és un «autodocumental», una mena de selfie en vídeo on parlaria de la meva obra i potser del meu estudi o de conceptes d’art i de teoria de la informació. Una altra és un curtmetratge on miraria d’estendre les idees visuals dels meus vídeos, a la vegada que provaria d’actuar-hi, si més no el mínim com per a que tot plegat no fos massa abstracte, que hi hagués un mínim fil argumental.