Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

diumenge, de setembre 29, 2013

Sobre LCÂG i el seu primer disc


A la fi tenim amb nosaltres aquesta primera entrega de Le Clotêt Avec Garcés, aquest "Pasen, acomódense y salgan por donde puedan", gravat a Otomo Recs, a Marbella, el febrer passat. Un disc important perquè, com el seu propi autor indica, és el primer disc de Folkgrunge fet a nivell peninsular. Per tant, paraules majors, perquè ha nascut un nou estil.
Abans de res, unes paraules sobre el treball de portada, muntat al voltant d'un dibuix esbossat del tiet de LCâG, Antoni Garcés Clotet, i el·laborat amb bons materials i de manera artesanal per la gent d'Otomo Recs. I amb un contingut especial: una llista d'agraiments molt extensa que conforma el "who's who" del món LCâG en el moment de fer l'àlbum, i on hi apareix tothom excepte el gat de la portera, amb títol nobiliari. No estic familiaritzat amb la majoria dels noms (bé, hi ha el meu! Gràcies!), però el pedigrí grunge de la proposta sembla ben establert per un nom de pès, encara que no es dediqui a la música: Frances Bean Cobain, de Seattle. Millor impossible.
Reconec que a mi, havent seguit a LCâG els passats dos anys i mig, és un disc que m'ha sobtat, pel tranquil. Fins ara, ell resolia els concerts passant la seva electroacústica per una distorsió bastant salvatge, i "liant-la parda" a partir d'aquí. En canvi, aquest disc és el més atmosfèric que es pugui concebre. Ben gravat, amb l'ajuda d'en Naz i en Luís, eficaços embolcallant la veu d'en LCâG amb uns instruments ben tocats i plantejats amb bon gust. Però t'han d'agradar les atmosferes: només hi ha un mig temps en tot el disc, i la resta s'insinua, es construeix lentament, acaba agradant, però sobta, i no és una escolta fàcil per a posar en festes. Als americans els encanta definir aquesta mena de discos com a "late at night music". Tot i que no se m'acudiria relacionar-lo amb Frank Sinatra. Definitivament és un disc diferent a tot.
Per tant, el disc es va enlairant lentament. Comença amb els temes més lents, i per una estona sents molt més folk que grunge. Això no vol dir que el que ocorri aquí no sigui important ("God was Anunnaki" apunta un concepte que serà central en l'àlbum que LCâG i jo estem començant a preparar, i "Cansautor" és una crítica oberta als cantautors que es creuen rock stars), però l'element grunge no comença a prendre protagonisme fins a la pista 5, "Matando mi muerte". Atenció, sobretot, als ambients de "Batman en Coripe" i de "Spies in the city of the world", on la mescla que busca LCâG es presenta en tot el seu esplendor. Finalment, "Dragones y mazmorras" torna a ser un tema lent... enganyós: això és un final!
I aquí crido l'atenció sobre un detall meravellós: LCâG s'ha arriscat i ha gravat totes les seves veus sense processar-les en cap moment amb autotune. Això sol fa que aquest àlbum valgui tot el seu pès en or: 41:03 de música autèntica.
En resum, estem davant del treball d'un innovador. I un que ha tingut temps per a rumiar molt bé què volia fer. Pot dir el que vulgui sobre escriure 15 temes en un temps rècord, que la pura veritat és que es nota la feina que hi ha darrera d'aquesta velocitat. Un disc així no s'improvisa. Per la meva part, felicitats. N'esperem la continuació, que em consta que no trigarà a ser gravada.
Podeu fer-li un cop d'ull al disc a: http://otomorecs.blogspot.com.es/2013/09/album-debut-de-le-clotet-avec-garces.html?m=1 i a http://leclotetavecgarces.bandcamp.com/. I finalment, aquí teniu l'entrevista en video que li vaig fer ahir, feta amb uns mitjans modestos però sens dubte interessant: