Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dimecres, de juliol 03, 2019

Aftermath Tarraco

Les negociacions de les presidències de la UE són un escàndol. Volem votar els presidents de la Comissió, del Consell, del Parlament i del Banc Central Europeu nosaltres la gent del carrer. Brusel·les és una màfia.
Sort a Puigdemont, Comín, Ponsatí i Junqueras.

*****

Almenys m'agrada veure Madrid nerviós. Potser em vaig accelerar a pronosticar la fi d'Espanya abans d'any nou, però sí que podria passar durant la segona meitat de 2020. L'estat és a punt de caure. Això, si no l'apuntala aquesta ERC tan cretina i autonomista que no para de fallar-nos.
Espero que el nou partit d'en Mas arreplegui a tots els espanyolistes del sector Marta Pascal i vagin directes a eleccions. Llavors no els votem i en pau.

*****

"Lycka", de Björn Ulvaeus i Benny Andersson, és un disc força interessant que ja comença a plantejar les bases estilístiques d'ABBA, de moment amb només participacions molt marginals de l'Agnetha i la Frida, quasi indetectables com a coristes. De fet, és millor que el primer disc d'ABBA, i si l'espectacle inicial titulat "Festfolk" no hagués sortit aigualit, potser "Lycka" mateix hagués acabat incloent-les a elles com a vocalistes principals i hauria estat un més que digne primer àlbum d'ABBA. Però el fiasco de "Festfolk" va fer que la cosa només quallés entre 1972 i 1973. Entremig, discos solistes com "Frida", fet de versions de hits nord-americans i anglesos molt ben cantats més una versió arranjada de "Lycka" i un tema, "Min egen stad", que és l'autèntic principi no declarat d'ABBA, potser amb l'Agnetha fent segones veus i tot. No m'estranya que la Frida hagi acabat amb títol nobiliari: ella és l'autèntica noblesa del pop (junt amb l'Agnetha, clar!).
En tot cas, "The Visitors" continua puntuant molt alt. Entra dins d'un grup d'àlbums de diferents artistes que jo considero els meus àlbums "de com em sento" (els àlbums "solitaris" de Frank Sinatra, "Summerteeth" de Wilco, "Bookends" de Simon & Garfunkel, "Pacific Ocean Blue" de Dennis Wilson, el tercer àlbum de la Velvet Underground), i que són com pel·lícules molt contingudes d'Ingmar Bergman. Música per a solitaris com jo.

*****

Aquestes nits a Tarragona les he dormides molt bé, després del caos d'insomni que acabava de viure a Terrassa. Potser tot el que necessito és l'oxigen que ningú a Terrassa no entén que m'ha de donar. Viure en pau... el meu somni. Començo a plantejar-me coses.

*****

Només vull fer una observació que ningú no està fent: i als que no vivim a Barcelona què ens importa el seu ajuntament? I si ens hem d'empassar constantment tot el que hi passa, per què ningú no pensa a fer servir els mateixos canals per a tenir a tots els catalans absolutament al dia de la política municipal de, com a mínim, les ciutats del nostre país, que tampoc no són tantes? El que vull dir és que com a país tenim un greu problema de centralització: Catalunya és Barcelona i Barcelona és Catalunya. I, d'una manera molt semblant a la de Madrid, on la Puerta del Sol és el quilòmetre zero de l'Estat Espanyol, la Plaça de Catalunya de Barcelona és el quilòmetre zero de Catalunya, amb tot el transport públic del país dissenyat per a arribar-hi, encara que això suposi que ciutats veïnes estiguin pobrament connectades entre elles i que per a certs trajectes sigui imprescindible el cotxe particular. Simultàniament, els habitants de Barcelona no necessiten sortir de la seva ciutat més que per a anar-se'n de vacances, donant-se per suposat que els soferts veïns de les ciutats de l'Àrea Metropolitana ho anirem a fer tot a Barcelona. Si a més un té la mala sort de viure a llocs distants com la Terra Alta, doncs ja és com si no existís. I si a això hi afegim la dramàtica desproporció entre la mida del Principat i la mida de Barcelona, ja us dic jo que això s'ha de començar a resoldre des de ja. I almenys una cosa no és tan costosa com això: modificar l'esquema informatiu del país. Que ens puguem conèixer entre tots. Que puguem calibrar els nostres conflictes i les nostres forces. Que ens acostumem a visitar-nos. I que en particular els barcelonins descobreixin que de veritat formen part d’un tot, i que mirar-nos tots d'igual a igual ens pot permetre de començar a resoldre els problemes estructurals que té el nostre país. Uns problemes que, és bo assenyalar-ho, s'originen en l'estructura ideològica i de poder de l'Estat Espanyol, amb el seu centralisme, que de moment continuem copiant. I si volem ser independents, un bon lloc per a començar és qüestionar aquesta mena d'estructures, no creieu?