Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

dilluns, de juny 24, 2019

End of thinking

Havia pensat aquests dies de canviar el meu projecte d’adquirir en un futur un interface M-Audio M-Track Eight per l’adquisició del baratíssim interface Behringer UMC1820. Però m’ho he pensat bé, i abandono ambdós plans. Simplement m’he adonat que la meva decisió de connectar els meus dos multiefectes de rack al Focusrite Scarlett no té sentit des d’un punt de vista pràctic, doncs necessito poder afegir els seus efectes ja en gravació des de taula, i a més em vaig trobar amb molts problemes quan vaig voler processar pistes de Cubase amb processadors externs (els WA76 rebien senyal, però res no arribava de retorn a Cubase), amb el que sé que hauré de dedicar hores a trobar, amb calma, què falla, i deixar-ho ben ajustat, si pot ser de manera permanent. A més, alliberar connectors al Focusrite em permetria connectar-hi les sortides del meu previ Art MPA II. I si amb això no em cal un interface més, també són diners que no em cal gastar, en un moment on tinc algunes idees pel futur però totes necessitades d’una entrada de diners que encara no m’he pogut assegurar. En tot cas, aprofitaria el recablejar part de l’estudi per a treure l’Integra 7 del rack, posar-hi l’MPA II al seu lloc, deixar un rack impecable i ben connectat amb la taula i amb l’exterior -amb tots els cables extra necessaris-, i finalment connectar l’Integra 7 d’una manera extensiva, viable i usable (ara mateix no respon a res i no es pot sentir), de manera que tingui un estudi pràctic i fàcil de fer anar en allò possible. Ah, i posar a l’ordinador la targeta USB 3.0 de recanvi que ja fa setmaners que tinc! De veritat, entre la feinada que tinc i la nul·la funcionalitat que ara per ara té el nou estudi, em sento un imbècil. És com si ni tan sols no hagués estudiat encara a Crash, o com si no hagués enregistrat vuit discos, set dels quals de gran nivell i alts estàndards de producció.
I sí, confesso que si el «Feina2.0» no hagués rebut quasi atenció en absència d’»Automatic Day» o «Amsterdam», l’hagués retirat en algun moment entre 2012 i 2014 i l’hagués refós totalment, regravant-ne o millorant-ne les millors cançons per a treure’n tot el partit, i també treient-ne pistes de farciment com «Funeral», «Llàgrima viva» o «Tot el que s’ha perdut», o també «2000 mosquitos», que no és un farciment en absolut però que simplement no encaixa: és un àlbum compilat a tota pressa per a proveir material per a un concert amb el que no em deixaven viure, i simplement no funciona com a àlbum conjunt, amb fins i tot el títol definitiu essent estrany, i la producció el simple resultat de la pressa i la manca de mitjans i d’estudi pròpiament dit. Això sí, hi ha unes poques coses que funcionen i que he de dir amb total sinceritat: les dues primeres cançons, «Automatic Day» i «Amsterdam», molt ben produïdes, no només són les meves cançons més populars amb diferència, sinó que constitueixen el millor i més efectiu inici d’àlbum que hagi fet mai, amb diferència; en el fons, «existeixen» les versions bones de temes com «Shea Stadium» o «Hotel Renaissance», i són les versions que en fem en directe amb Els Visitants, amb una energia i un acabat que no m’hagués pogut ni imaginar quan en vaig enregistrar les versions originals d’estudi; i el «Feina 2.0», malgrat els seus greus problemes, sona a glòria quan el comparem amb el seu remot origen, l’avortat i malaguanyat «Busco Feina/Accident» de 2006 que sembla compost, gravat i mesclat per una panda de borratxos sords tonals, i que aquestsdarrers anys he intentat convertir en gravacions professionals i amb cara i ulls, amb molt poc èxit («Down Down Blues» és l’afortunada excepció que a la fi ha aconseguit arribar a port des de tan avall com la Fossa de les Marianes).

I ara tindré un «Charleston» que serà un altre «Feina 2.0». Però almenys aquest cop la producció serà tot el professional que toca. S’acabarà al juliol. I tampoc no tinc tan clar que tingui farciment...

*****

Dilluns i dimecres d’aquesta setmana Els Visitants hem fet dos assaigs a El Vapor de la Casa de la Música de Terrassa. N’hem sortit satisfets i amb les piles carregades. Després d’una primavera intensa, la tardor serà potent i vull rebre-la com cal: amb noves cançons originals pel grup. I el Xavi també compon...

*****

Apart d’allò mencionat (Fender Telecaster i Neumann TLM 107), en algun moment miraré de fer-me amb la guitarra de doble màstil més barata que pugui localitzar, per a un experiment: afinació Stratosphere. A veure si em resulta massa difícil o si hi puc fer alguna bestiesa. No corre pressa.

*****

Ahir em vaig posar en feina amb això del llibre de contes. I resulta que en faig dos: un de dramàtic (que necessita de molt treball) i un de còmic (que sorpresivament està molt més avançat). En fi, serà un estiu d’escriure i de llegir. Gravar, molt poc. Reconec que em té baix d’ànims.

*****

He decidit sortir-me de l’ANC. No acaben de fer res quan haurien d’estar més actius que mai. I reconec que les nostres polítiques culturals són diametralment oposades. Així que no té sentit seguir allà dins.

*****

¿Por qué tantas mujeres están eligiendo quedarse solteras? 1) Generalización de que los hombres són unos ogros. Y algunos lo són, y hacen mucho daño a mujeres y al resto de los hombres. Pero los que no lo són se encuentran en la terrible posición de ser rechazados siempre, y eso genera sentimientos de inseguridad, inferioridad y necesidad de autoprotegerse; 2) hipersexualización. Mujeres y hombres han pasado a importar sólo como objetos sexuales. Sin sentimientos. Sin respeto. Incluso en las apps "de ligue" nadie busca a un/a compañer@ para toda la vida, sólo sexo de una noche. Sólo importa el propio ego. Millones de personas van a terminar desesperadamente solas por pura inmadurez; 3) muchas mujeres interpretan feminismo como "hembrismo", lo que es machismo al revés. El feminismo lo tiene todo bueno y tiene mucho que ofrecer. El hembrismo no deja de ser una fábrica de egos paranoicos, y al final, como con el machismo, es toda la sociedad la que paga un precio terrible; 4) encima, todo el mundo miente. Innecesariamente. Hay unos patrones sociales demasiado difíciles de alcanzar y que todo el mundo se siente obligado a cumplir. Y encima, la TV nos dice que está prohibido envejecer. Esto no es ni normal ni medio normal, y el resultado es una completa disociación entre la necesidad de ser fuertes y guapos y el hecho de que somos vulnerables por naturaleza. Resultado? Se juega al escondite con un@ mism@; 5) de manera que vamos a una sociedad de gente condenada a sentirse sola y miserable porque nunca ha querido aprender a amar y nunca ha querido admitir lo vulnerable que es. Y es bueno admitirse vulnerable. Y, a veces, dos personas vulnerables pueden descubrir que juntas tienen un motivo para vivir y para enfrentarse al mundo. Encontrar pareja es bueno. Si tan sólo la gente se lo admitiese a sí misma...

dijous, de juny 20, 2019

Platanito Rhapsody.

Fa molts anys, en un intent per transformar la meva lamentable veu en una d’aprofitable, així com de resoldre la inintel·ligibilitat perpètua de la meva parla, vaig emprendre el camí d’aprendre a cantar. I el cert és que vaig aprendre a cantar, encara que el currículum acadèmic impliqués tantes audicions, assaigs i concerts que, quan vaig acabar amb èxit els estudis, el juny de 2010, jo estigués al límit (que certa curiosa cantant de Bach formés part del mobiliari no em va ajudar). I llavors, en un espai total de tres anys, van passar tres coses estranyes que em van dur a prendre decisions una mica radicals.
La primera, certa cantata ecumènica força bèstia, en un concert força bèstia, i amb cert orador una mica espès dient-li al públic que la cantata en qüestió la van encarregar «als tres compositors professionals de Terrassa» (com si gent com en Raimon Romaní o l’Òscar Roig no fossin professionals, sense comptar que jo mateix em vaig oferir a compondre un sisè moviment amb una mica més de punch, sense aconseguir-ho), el que em va deixar en un estat de col·lapse nerviós (i va fer que encara ara no escolti res serial ni de la II Escola de Viena, quan abans n’era un ferm defensor). La segona: un concert on jo vaig fer de solista... però no comptàvem amb l’afonia de desembre, una cita anual que fa que cada hivern, durant un parell de setmanes, torni a mirar-me els discos d’aquell gran grup que va ser Nirvana. De moment, la meva carrera de solista s’havia acabat. I la tercera, conseqüència de la primera, va ser la meva decisió de compondre un cicle d’himnes protestants i estrenar-lo a la mateixa església de la debacle, probablement per al mateix públic, com a compensació per la nit terrorífica d’un o dos anys abans. I aquí el que va passar va ser que, després d’anys de participar en els concerts de tothom i deixar-m’hi els nervis, quan jo vaig necessitar just tres teclistes (amb jo posant els teclats) ningú no em va voler ajudar, amb el que «Himnes» mai no ha existit més que com a disc. Clar, aquí vaig pensar que si tothom al món clàssic terrassenc es desvivia per interpretar almenys un cop a l’any les mateixes poques obres massa conegudes (Requiems de Mozart i Fauré, Gloria de Vivaldi, Carmina Burana de Carl Orff, Messies de Haendel, i alguna de les famoses de J.S. Bach) però després deixaven tirats als compositors emergents amb bones obres, potser que ho engegués tot a dida i apostés pel rock experimental independent, on precisament el que és apreciat són les noves idees i els conceptes ambiciosos on demostrar com ha canviat la ciència de ser compositor de 1945 cap aquí, amb l’estudi de gravació i la síntesi sonora com a nous instruments de potencial infinit.
De manera que m’he passat sis anys en els que potser he escoltat clàssica un dia a l’any (i sempre tirant més a la banda de la Simfonia dels Salms de Stravinsky o a desconeguts com Archibald Joyce i la seva «Songe d’Automne» que a qualsevol dels estàndards). Però a la vegada he estat en plena exploració no química: tant coses molt experimentals com cantants mexicans (Jorge Negrete o Pedro Infante, que per cert us recomano moltíssim), estrelles del rock que no havia explorat abans (Michael Jackson, Elvis Presley), canción española (normal: porto dos anys tocant en rondalles amb gent andalusa), flamenc del bo (Camarón, Rosalía), jazz que no tenia al radar, country de molts tipus diferents (no us perdeu ni «I Walk the Line» de Johnny Cash ni «Annie’s Song» de John Denver ni «Stratosphere Boogie»de Jimmy Bryant i Speedy West -tocada amb una guitarra Stratosphere de dotze cordes afinada en una afinació per terceres i quartes «de doble solo» que només Jimmy Bryant va dominar-), música de la Polònia comunista (i si no heu descobert a Czeslaw Niemen no heu viscut), música tradicional japonesa... I a la vegada tirava endavant uns Visitants que aquest darrer any han quallat i estem fent uns directes brutals, a la vegada que estic fent molta ràdio de la mà d’un amic que mou coses de management a un nivell semi-independent i a qui també he demanat una segona campanya per a promocionar la meva obra mestra perduda, el «Corrupció». Mentre, segueixo a la Massa Coral, encara que m’estic havent de perdre molts concerts perquè no paren d’involucrar-nos en concerts a diversos cors però sempre en un pack amb la Coral de Matadepera, on canta un senyor que va fer tant per a que jo emmalaltís mentalment que no suporto estar a prop d’ell, i clar, m’he de quedar a casa. Però quan cantem sols, som molt bons. Fins i tot cantant a la missa de TVE2, com el febrer passat. Fora d’això, l’únic bolo semiclàssic que faig és la missa del gall a Can Colapi, que faig mogut no per una gran fe cristiana, sinó perquè si no faig alguna cosa que em permeti veure ninots aquella nit, m’enfonso i entro en un estat presuïcida (i aquest hivern no ha estat molt bo en aquest sentit).
I ara apunto una idea que darrerament em balla pel cap. Fa un any vaig assistir als Tallers d’Òpera 2018 amb l’Elisir d’Amore. I va ser una gran funció. I apart de recordar que malament em va sortir el febrer de 2007 (potser per estar sotmès a massa pressions, però el cas és que no ha estat sinó aquest darrer any que, com a actor aficionat del Grup de Teatre de Salut Mental Terrassa, he descobert que de fet puc actuar i no ho faig malament del tot, però el nivell d’exigència és molt diferent, i per això ho faig), vaig començar a pensar que potser em perdo alguna cosa pel fet de no fer cap concert clàssic. Que potser ni ho pensaria si tots aquests anys m’hagués pogut tancar a l’estudi i compondre, gravar, escriure, fotografiar... però ja estic fent tanta feina de directe que no ve d’aquí.
De manera que em plantejo, un moment o altre, «retornar a la feina» des d’una posició independent. Diguem que el que no busco és fer de solista a les mateixes obres de sempre sinó, amb calma i paciència, trobar alguna entitat molt petita (un pianista, un grup de veus solistes) que pogués veure’m una utilitat com a cantant, i que investigués repertori. I amb això darrer vull dir, no necessàriament coses molt avantguardistes, sinó simplement desconegudes del públic terrassenc. Eduard Toldrà és un compositor superlatiu i el coneixem quatre gats. Dietrich Buxtehude és formidable i si l’anomenes la penya es creu que t’has empassat una espina. Hi ha un munt de repertori dels segles XVI al XVIII mort de riure. Amb Leonin i Perotin es pot fer molta feina. El mateix amb soferts desconeguts com Santiago de Murzia. O Germaine Tailleferre. O Elizabeth Maconchy. O Teresa Borràs (tot i que no sé si té obres vocals). Fins i tot un es pot posar alcohòlic amb el «Prohibition Blues» que un oportunista va publicar el 1919. La idea és descobrir-li repertori al públic terrassenc, i apostar per formats distesos com concerts en jardins o cafès. Vull dir, no deixa de semblar-me estrany que els concerts clàssics s’hagin de fer sempre en esglésies o en sales molt formals, mentre els concerts de pop s’han de fer sempre en sales petites amb lavabos lletjos, o a tot estirar en tarimes en places veïnals. I m’agradaria trencar aquesta dinàmica. Tots dos tipus de música es beneficiarien enormement de començar a freqüentar-se: els clàssics agafarien un sentit de la textura que els aniria molt bé, i la gent del pop podrien beneficiar-se d’accedir a tot un corpus teòric i d’obres molt ambicioses que els podrien servir de model en una manera molt més interessant que simplement tocar l’Himne de l’Alegria en plan petardero. Com sempre, l’important és trencar motlles.

dilluns, de juny 17, 2019

Blank

Aquesta darrera setmana he comprovat com ja no estic a recer de barreres geogràfiques. Dues preteses «dones» han intentat lligar amb mi des de, se suposa, la quinta forca, amb propòsits delictius. Jo estava alerta, per sort. Però reconec que fins ara tenia una certa sensació de seguretat, doncs els precedents (Cuba i les dones russes) no empraven internet. Caldrà estar molt amatent. També vosaltres.

*****

Després de dos mesos llargs d’experiment, he apagat i esborrat l’app de Happn. M’he passat tot aquest temps donant likes i no s’ha produït ni un sol crush. Ni els hellos no han servit de res. Tot plegat només m’ha servit per a aprendre com la penya va desesperada per rotllos d’una sola nit amb cossos perfectes, com ningú no busca res amb compromís, com tothom menteix transparentment, i com jo sóc el producte perfecte per a un mercat que ja és inexistent. Ningú no vol casar-se. Tampoc ajuntar-se. I, combinat amb històries que he sabut del meu entorn immediat, la covardia emocional s’ha instal·lat per sempre. Homes que es paguen dones de cap de setmana només per a sentir-se molt sols el dilluns al matí. El tristíssim cas de les moltes «manades» que van sorgint. Dones tan alliberades com per a no voler company sota cap circumstància. Dones que només pensen en els homes en termes de por (en alguns casos, justificada) o en termes econòmics i de benefici personal. És la societat més cínica possible. És la societat més condemnada possible. És depriment. I, mentrestant, reconec que ho passo molt malament.

*****

Jordi Ballart ja és alcalde de Terrassa. Dissabte vaig assistir al ple de constitució de l’ajuntament. Simplement no m’ho podia perdre. Llaç groc a la cadira d’en Lluís Puig, que va renunciar per carta en favor de la Meritxell Lluís. Discursos en positiu de Junts per Terrassa, ERC i Tot per Terrassa. Discurs excepcional de Jordi Ballart en ser proclamat alcalde. En canvi, dels discursos del PSC i de C’s no se’n pot dir res fora de la seva negativitat i esperit de revenja -què hi fan a l’ajuntament?-.

Queixes per una llei electoral pèssima. El vot perdut hagués estat segona força a l’ajuntament. Dóna la sensació que molta gent no sabia què votava. Jo hagués volgut llistes obertes. I també, el món comú ha estat burro de barallar-se i presentar-se en dues llistes, amb el que cap de les dues no ha superat el llindar del 3% i han quedat fora de l’ajuntament. Sap greu, perquè a Terrassa hi tenien gent vàlida. (Pels mitjans de comunicació he hagut d’aguantar el serial de Barcelona. Un desastre com un altre. Els barcelonins acabaran fotent-se d’hòsties pels carrers.)
Almenys, s’han acabat quaranta anys de PSC a l’ajuntament de Terrassa. Ja era hora. Tot està per fer i tot és possible. I és tan gran perdre de vista a l’alcalde del 155...!

*****

Mentre, la desunió dels partits indepes ha estat total. A alguns llocs s’han presentat cinc llistes diferents, una garantia total de pèrdua de vots efectius. I a ERC, a sobre, ja ni parlen d’independència: la síndrome Carod ha conquerit per sempre el partit. Jo a les europees vaig votar Puigdemont perquè era com votar Waterloo que són els únics que més o menys funcionen. Però a les municipals vaig votar Ballart, era l’únic candidat amb visos de funcionar. I a les del congrés vaig votar Front Republicà i em sento enganyat. Sóc indepe i ho seré fins a alliberar el nostre país, però o renovem del tot la nostra classe política o no hi ha res a fer. Estem en mans d’uns inútils. I qui pensés que Unidas Podemos anava a resoldre res, més val que s’ho repensi. Són uns cínics oportunistes. La classe obrera no tenim cap representació. Tot plegat és un fàstic.

*****

Aquest estiu em prendré una pausa de gravar (o com a mínim, només acabaria el Charleston si no ho pogués fer ara al juny) i em dedicaré a escriure i (menys) fer partitures. I a llegir. Necessito un canvi. I unes vacances.
També he de regravar quatre pistes vocals d’Himnes.
Com costa de passar el juny.

*****

Estaré un temps sense compondre ni gravar pop. No es pot guanyar la guerra i fer la revolució a la vegada. I tinc un llibre de narracions per acabar i moure per editorials petites. Trencar el mur. També vull fer dues o tres sessions per a un segon llibre de fotos a tenir a la recambra (vaig poder fer una recopilació de fotos sobreres del primer llibre i s’aguanten prou bé, però em falten sessions a, com a mínim, Can Parellada i els pisos del Pla del Bonaire). Voldria tornar a escriure poesia, aquest cop amb calma i qualitat. I vull llegir.
Quines ganes que arribin les vacances.

*****

Somnio amb una American Professional Telecaster Natural Maple (N.º 0113062721 al catàleg de Fender). I em caldria un tercer interface, potser l’M-Audio M-Track Eight. I fer arreglar la pletina Tascam 122, l’electrònica va perfecta però la tracció no. I algunes pastilles de guitarra.

Quines ganes de tenir diners.