Definició de música

La música és física del so aplicada, operada des de la teoria de la informació. Aquesta informació s'entén com a un conjunt d'elements discrets (sons, afinacions de sons, harmònics, relacions de fase, equalitzacions...) que són percebuts com a estímuls pel nostre cervell, i que en si mateixos estan desposseïts de contingut semàntic. Així, en parlar d'estils musicals crec que és molt més correcte parlar de sistemes, subsistemes o conjunts de sistemes formats per sons discrets, més que de llenguatges. I compondre no és sinó generar noves seqüències d'ones.

divendres, d’octubre 12, 2018

While my home gently weeps

“És el problema amb Ada Colau: és molt ambiciosa, i es va proposar arribar a alcaldessa de Barcelona. I ho ha aconseguit. Però, un cop en el càrrec, resulta que no té programa, que tria uns col·laboradors que fan pena, que improvisa idees que aplica sense madurar, que pot tenir tres opinions diferents sobre un mateix tema en un sol dia, que surt d'un ple municipal per a fer declaracions a la premsa, que no controla àrees sensibles, que qui dia passa any empeny... No vull dir que sigui la pitjor d'entre tots els alcaldables, ni la pitjor alcaldessa de la Història (el pitjor alcalde, sens dubte, va ser Xavier Trias, amb Jordi Hereu seguint-lo de molt a prop). Però esperàvem molt més d'una alcaldessa que no provenia de les 100 famílies.”
I, mentrestant, Terrassa segueix governada per l’home invisible. Cap foto, cap article, cap rumor. Tot i que a can PSC sempre hi haurà algú jurant i perjurant que l’ha vist. I certament al Saló de Plens hi ha molt fantasma...

*****

«La cúpula d'ERC ens ha aixecat a tots la camisa, incloent a les seves pròpies bases. Ja va passar amb en Carod, però ara han anat tan lluny que ERC sencera ja és un cadàver polític. Tot i que, sincerament, pot ser ben bé que el PDECat també ho sigui. En tot cas, calen eleccions ja, i potser també unes quantes estripades de carnet, no per res.»
«Reconec que a les ben properes eleccions autonòmiques jo no votaré ni el PDECat ni ERC. I no estaré molt content de votar la CUP. De fet, si no existís el Bloc del 155, ni aniria a votar, és perdre el temps.»

*****

El dimarts 25 de setembre em vaig vendre els compressors barats, els xassís de rack de 8u i el previ Behringer T1953. Una mica de monetització i de neteja emocional per a preparar el desembre. Tot i que ara no tinc clar si podré comprar compressors nous com jo voldria, dependrà del nombre de plaços del préstec. I no voldria haver de tirar només de plug-ins. Toca fer números...
Però també m’ha passat una cosa inèdita: un intercanvi de guitarres amb un amic cantaire de la coral, dimecres passat. Li vaig donar la Yamaha Pacifica i ell em va donar una Gretsch Electromatic G5103 Corvette III. Cadascú va provar la seva nova guitarra i divendres ens vam donar l’aprovat per Whatsapp. Així que tinc guitarra nova, amb certes possibilitats i una marca de prestigi. Hereta el nom que li havia posat a la Yamaha: Firebird.

*****

Ahir pensava que feia molt de temps que no em feia una autoentrevista, i em vaig adonar a l’instant de per què: havent parlat ja de les meves tècniques de gravació, del meu equip, d’alguns dels meus instruments, dels meus àlbums més potents, de les meves inquietuds polítiques, de l’escena catalana independent, d’altres interessos creatius... i havent explicat en altres posts recents els meus fracassos personals... tot el que em quedava era fer una darrera autoentrevista «rajant» de les dones, i ni jo mateix no li veig la utilitat. Prefereixo tractar d’enterrar els projectes fallits i seguir endavant, sentimentalment sol però amb l’ajuda de la família, els amics, les guitarres i l’estudi.
I per tant dic breument el poc que em queda per a dir: una breu reflexió sobre la meva carrera en estudi des del «1964». Un «1964» que va suposar un abans i un després per a mi: un àlbum de gestació difícil però que em va ensenyar com muntar un mur de so dels bons i com experimentar amb la veu i amb plug-ins. Va sortir llarg i imperfecte, però ja era el pla: treure cançons d’un projecte unitari l’hagués escapçat, hi hagués faltat alguna cosa. Va seguir tot un grup de llançaments arxivístics «només per a Bandcamp» i una versió inacabada del «Requiem» que fa poc que he retirat de circulació (l’any que ve vull intentar-ne una gravació en directe de la versió definitiva, de la que puc avançar que serà per a dos orgues elèctrics i cor -adéu, trompeta, adéu-). I el bo: tres àlbums instrumentals llançats en el plaç de nou mesos entre 2017 i 2018, fets íntegrament amb sintetitzadors, reverb i MIDI. Àlbums on aconseguia refinar allò après del «1964» unint-ho amb l’estètica polida de l’«Alt Bee's Rage» de 2014. Al primer, el «Biedroneczki», fins i tot estrenava una influència llatina que he intentat continuar però que de moment està parada. Clar, a tots tres àlbums hi ha molt bones cançons i són els àlbums que més m’agraden pel que fa a producció, encara que cada un fós força ràpid de gravar (disparar el MIDI pista per pista, regravar-ho via àudio i amb reverb, i mesclar i masteritzar, un mètode molt eficient). Però reconec que amb això ja ho he dit tot respecte del típic «so Patinet». Hi ha dos àlbums inacabats i pendents de veus que vénen de molt antic, el «Santuari» i el «1980», que per sort tenen bon material ben gravat i lletres ja escrites, més un àlbum, el «Disfunctional West Coast Promotion», que en teoria té bases i lletres acabades i fins i tot vaig per la meitat de posar-hi veus... però del que alguna cosa no em convenç, encara no sé quina. I apart, tinc dos àlbums («Estratègies» i «Irving Park») que no puc descriure sinó com a problemàtics, fins al punt d’haver-los aturat. De fet, he decidit no tornar-hi a treballar fins almenys Nadal, prenent-me així unes vacances. De fet, amb l’«Irving Park» voldré fer el meu «Yankee Hotel Foxtrot», però per a això necessito estar de refresc (per una raó: m’adono que no me n’he vist mai de més fresques) i tenir un estudi molt ben configurat on tot el que depengui de racks es pugui inserir amb un clic de ratolí.
De fet, m’he adonat que bona part del so tan característic del «Yankee» ve del fet que quasi tot està gravat via micro. Ja no és només la quantitat de sons diferents o les mescles de Jim O’Rourke: hi ha molt so ambient. Tinc els micròfons necessaris. Però no l’espai necessari per a emprar-los. I reconec que comptava amb comprar racks punters per a fer virgueries però que el pla pot anar-se’n a l’aigua amb molta facilitat. Tot i que almenys dos sintetitzadors nous s’imposen. I si el DX7 té la bateria en bon estat, vull que torni.
Tinc també idees embrionàries per a una òpera per a cantants solistes (pocs) i sintetitzadors (pocs). Però no vull posar-m’hi fins a haver acabat almenys els projectes més ben definits. Necessito una mica de pau i tranquil·litat per a poder abordar amb garanties un projecte tan a l’altra punta del que faig normalment. El pitjor: no tinc cap garantia que s’estreni mai.
I per la resta, esperar a que hi hagi una revolució i els preus de l’habitatge baixin espectacularment. No és impossible que hi sigui: l’habitatge està impossible, i això està destrossant milions de biografies. La segona bombolla immobiliària ja és aquí. Inmobiliaris i banquers no han après res. Una vergonya.
Acabo amb una notícia trista: Geoff Emerick, un dels meus totems, va morir el passat dia 2. Se’l trobarà a faltar.